INSIDER

Döbbenet, milyen leletre bukkantak a régészek

Árpád-kori bogrács- és fazéktöredékeket, bronzkori templomnyomokat, egy kemence omladékait és egy sírt is találtak a régészek egy Baja határában zajló építkezésen.
  • Szerző: Ripost

Kiderült: a terület környéke már a hetvenes évek óta régészeti lelőhely, az akkori feltárás során ugyanis a régészek egy avar kori temető maradványaira leltek.

A mostani terület Baja határában van, az 51-es számú főút mellett zajló építkezésen. A  Mogyi-gyár készáruraktára és mázsarakodója épül  arra a helyre – mondta el a kecskeméti Katona József múzeum munkatársa az MTI-nek.

A régészek egy kemence omladéka mellett egy bogrács- és fazéktöredékeket rejtő Árpád-kori hulladékgödröt találtak.

A terület nyugati részén  pedig őskori telepnyomokra: gödrökre és árkokra bukkantak, amelyben szintén edénytöredékeket találtak.

Baja területéről egyébként már korábban is kerültek elő az őskorból származó leletek, így a most megtalált maradványok is adatokkal szolgálnak a kor történetének pontosabb megismeréséhez – emelték ki a múzeum munkatársai.

De ez még nem minden! A terület keleti-északkeleti részén egy sírt és benne egy szinte teljes emberi csontvázat is találtak a régészek.

Mivel az elhunyt mellé  nem helyeztek el használati tárgyakat, nem találtak edényeket, fegyvereket, sem viseleti tárgyakat és ékszereket sem, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen korszakból is származhat.

A nyugat-keleti tájolás azonban a kora Árpád-korra és a bronzkori halomsíros kultúrára volt jellemző – magyarázta a szakember.

 A  leleteket a kecskeméti múzeumban restaurálják, majd a bajai Türr István Múzeumba kerülnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?