INSIDER

Cukiság, ezt a fura állatot menti meg a magyar állatkert

Egy kritikusan veszélyeztetett trópusi disznóféle megmentése érdekében indult akció.
  • Szerző: Ripost

Programot indít egy kritikusan veszélyeztetett trópusi disznóféle, a cebui disznó megmentése érdekében a csehországi Jihlava állatkertje – adták hírül a napokban. Lehet, hogy Budapestről is érkeznek hozzájuk példányok, ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykert már öt éve foglalkozik a faj megmentésével, és a látogatók tanulmányozhatják is ezt a különleges, a kihalás szélén lévő állatot a Városligetben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Bagosi Zoltán

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2007-ben indította el a cebui disznók megmentését szolgáló összehangolt állatkerti tenyészprogramot. A budapesti állatkert ehhez csatlakozott 2015-ben, a hazai állatkertek közül egyetlenként.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Bagosi Zoltán

A koca, Pitypang a Rotterdami Királyi Állatkertből érkezett ajándékként, a vőlegény, Füge vendégségbe érkezett egy edinburgh-i állatkertből, a Mérgesház mellett kialakított kifutóba kerültek. A pár szorgalmas volt: már novemberben megszülettek az első malacok, azóta pedig öt ellésből tucatnyi malac jött világra Budapesten. Egy részük már más állatkert lakója.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Bagosi Zoltán

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?