INSIDER

Le a kalappal a magyar orvosok előtt: életmentő szívműtétet végeztek a Covid-betegen

Covid-betegen végeztek szívműtétet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris intézet szakemberei. A 75 éves férfi jól van, vidéki kórházban lábadozik.
  • Szerző: Ripost

Egy 75 éves Covid-betegen szívműtétet végeztek a magyar orvosok február 10-én a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megtudtuk: a beteget a mentőszolgálat szállította hozzájuk egy vidéki kórház Covid-osztályáról géppel lélegeztetve, koronavírusos tüdőgyulladással, jelentős fokú heveny szívbillentyű-elégtelenséggel valamint nagyon súlyos keringési problémával.

covid-beteg szívműtét

A műtétet Andréka Pétet főigazgató, Fontos Géza orvosigazgató és csapata végezte

A hagyományos szívsebészeti műtétet extrém magas kockázatúnak ítélték meg a szakemberek, ezért a nem ideális anatómia és klinikai helyzet ellenére katéteres, úgynevezett MitraClip beavatkozás mellett döntöttek és a Covid-betegen szívműtétet végeztek.

covid-beteg szívműtét

A műtétet Andréka Pétet főigazgató, Fontos Géza orvosigazgató és csapata végezte. Fotó : Őszi Szilvia

„A Covid-beteg szívműtétje műtét február 10-én szövődménymentesen megtörtént. A beteg két nappal később már nem igényelt kardiológiai ellátást, így további kezelés céljából egy vidéki kórház COVID osztályára szállította a mentőszolgálat„ – írta büszkén az intézmény.

A szívbetegekre különösen veszélyes a koronavírus

A krónikus betegekre veszélyesebb a koronavírus, de úgy tűnik, hogy a szívbetegek még nehezebb helyzetben vannak: a vuhani megbetegedések nyomán elkészült elemzések alapján kimutatták, hogy mind a fertőzöttek, mind az elhunytak jelentős többsége valamilyen a szív- érrendszeri alapbetegséggel küzdött. A súlyos tüneteket mutató COVID-19 fertőzöttek között 58 százalékban fordult elő magas vérnyomás, 25 százalékban valamilyen szívbetegség, és 44 százalékban valamilyen szívritmuszavar. Az új koronavírus miatt elhunytaknak 35 százalékban volt magas vérnyomása, 17 százalékban pedig koszorúér betegsége.

A szív- és érrendszeri alapbetegséggel rendelkező betegek esetében a fertőzés hirtelen romláshoz vezethet. A krónikus szív- és érrendszeri betegek különösen elővigyázatosak kell legyenek most, ha lehet ne menjenek utcára, kerüljenek minden emberi kontaktust. Különösen igaz ez a szívelégtelenséggel és a szívritmuszavarral küzdőkre. Nagyon fontos, hogy a gyógyszeres kezelést semmiképpen se hagyják abba a szívbetegek. Sürgős esetben, rosszullét, nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar vagy vérnyomás kiugrás esetén azonnal hívják a mentőket és akinél már diagnosztizálták a vírusfertőzést, minél hamarabb kérjen kardiológiai konzultációt.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?