INSIDER

Brutális özönvízre készülhetünk: felhőszakadással és széllel tör ránk a zivatar

Az egész országra érvényes figyelmeztető előrejelzést adtak ki. Az előrejelzés szerint extra mennyiségű csapadék várható.
  • Szerző: Ripost

Szerdán a zivatarok mellett egyre inkább kiadós esőbe vált át a csapadéktevékenység, a tartós eső által leginkább érintett terület délnyugati, és déli tájainkra koncentrálódik.

Az extra mennyiségű csapadék egyes megyékben területi átlagban 30-70 mm, de lokálisan akár 80-100 mm, vagy ezt meghaladó csapadék is összegyűlhet 24 óra leforgása alatt. A délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még meghaladhatja a 25 fokot – írja az OMSZ, ahol hozzátették az előrejelzéssel kapcsolatos bizonytalanság mértéke az átlagosnál kissé nagyobb.

Fotó: OMSZ

Szerdán eleinte többnyire erősen felhős időre számíthatunk, majd délután északkelet, kelet felől szakadozik a felhőzet. Kezdetben többfelé valószínű eső, zápor, zivatar, délután északkelet felől lassan megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szél több helyen megerősödik, főként északnyugaton, nyugaton viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 19 és 25, a Dunától keletre 26 és 31 fok között várható.

Csütörtökön éjszaka még nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd napközben kelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Főleg nyugaton és délen várható zápor, zivatar, de az idő előrehaladtával ott is egyre csökken a kialakulás esélye. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 33 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?