Létrehozva: 2021.05.06.

Botrányos állapotban Budapest közparkjai – üdítő kivétel a Városliget

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester látványosan küzd, hogy ne legyen „több beton” a Városligetben, a főváros többi közparkja egyre lepusztultabb. Ripost körkép.

Eldobott fekáliás alsónadrág, véres fertőtlenítőkendő és törött alkoholos üvegek... Durva kép tárul az elé, aki a Népligetbe beteszi a lábát. Hiába közeleg a jó idő és szeretnének egyre többen kimenni a szabadba, a frissen vágott fű illata helyett kellemetlen bűz fogadja az embereket Budapest számos közterületén.

Több tucat eldobált fecskendő bizonyítja: drogosok vették birtokukba a Népligetet (Fotó: Ripost)

A fővárosi parkokban még az alapvető karbantartási munkákat sem végezték el idén, helyenként pedig egyenesen balesetveszélyes körülményekkel találkozhatunk.

Így néz ki a Népliget – téged sem egy gondozott parkra emlékeztet... (Fotó: Ripost)

Buda büszkesége – lehetne

A Gellérthegy zöldterületén balesetveszélyes lépcsősor, a repedezett aszfalton is átütő gondozatlan növényzet, a bokrok közül elővillanó, összegraffitizett romépület bántja a parkkedvelők szemét. Mindezek bezzeg nem bántják azok szemét, akik hangot adtak nemtetszésüknek a megszépülő Városliget kapcsán...

A Gellérthegy egyik szégyene (Fotó: Ripost)

Városmajor – még a fákat is összefirkálták

A Városmajorban is hasonlóan siralmas a látvány, ráadásul ott még a fák törzsét is vászonnak nézték a festékes palackokkal mindent elcsúfító huligánok.

Összefirkált betonfal, vendégriasztó ülőalkalmatosságok, rendezetlen, gondozatlan, kókadozó növények és dekorációs felületnek nézett fatörzsek – üdv a Városmajorban! (Fotó: Ripost)

Városliget – élmény mindenkinek

A fentiekkel ellentétben ugyanakkor a Városliget túlzás nélkül maga a csoda! A Nagyjátszótér megannyi élményt kínál a gyerekeknek, az extrém park a BMX, gördeszka és mászófal, a Városligeti Sportcentrum pedig a klasszikus sportok szerelmeseit vonzza, de vannak külön területek a kutyásoknak, a Mőcsényi Mihály botanikus kert és a Millennium Háza előtti rózsakert a természetben gyönyörködőket ejtheti rabul.

S akkor még nem beszéltünk a meghitt sétákat biztosító ösvényekről, illetve a Rondó adta pihentető környezetről. Az év végén átadásra kerülő Magyar Zene Háza rafináltan összeolvad a környezetével, a jövőre megnyíló Néprajzi Múzeum zöldterületté kialakított tetején pedig akár piknikezni is lehet.

A Magyar Zene Háza (Látványrajz: Liget Budapest Projekt)

Kiábrándultak az emberek a Népligetből

Budapest legnagyobb közparkja botrányosan néz ki: elhanyagolt, gondozatlan, s míg a zöldre vágyó emberek inkább kerülik, a drogosok lepukkant szabadtéri menedékként tekintenek rá.

Az ötvenes éveiben járó Péter tíz éve sétáltatja a kutyáját a Népligetben, de az utóbbi időben a lehető legritkábban látogatja a helyet. A huszonéves Angelika pedig azt mondja: korábban piknikezni és kikapcsolódni járt a Népligetbe, de amióta az egyik ismerősét bedrogozták egy este, inkább kerüli a környéket.

A 38 éves Balázs, aki 15 éves kora óta jár a Népligetbe, de az utóbbi időben háromszor meggondolja, hogy kilátogasson.

„Csibész vagyok, de a fetrengő drogosok miatt sokszor be se merem tenni a lábam a Népligetbe!” – mondja. „A közbiztonság sem a régi” – sóhajtja, majd a teniszpálya felé mutat, de óva int, hogy arra menjünk.

A Népligetben sok helyen elhagyatott épületek és több méter hosszan elterülő illegális szemétlerakóhelyek éktelenkednek ott, ahol többgyermekes családok pihenhetnének a zöldben. A kultikus Népliget sokat veszített korábbi fényéből, a csöpögő kutak és az életveszélyes, hiányos, szétmálló kövezet érthető módon taszítja az embereket. Vajon hasonló képet mutatna most a Városliget is, ha az ellenzék bedönti a teljes Liget Budapest Projektet?

Városliget, te csodás!

Érdekes módon sokkal szebb képet mutat a főváros jellegzetes közparkjainál az építkezés alatt álló Városliget. Bár korábban a magukat lligetvédőknek nevezők amiatt tiltakoztak, hogy az építkezés tönkreteszi a Városligetet és a zöldfelületeket, a valóság az, hogy a régi, lepusztult, rozsdás létesítmények helyére impozáns új épületek kerülnek úgy, hogy közben a rendezett zöldfelület nagyobb lesz.

Fotó: Liget Budapest látványterv

„Szívesebben jövök ide, mert nem kell attól tartanom, hogy valaki zaklatni fog” – meséli Angelika, és gyorsan hozzáteszi: a Városligetben sokkal jobban gondozzák a környezetet, és gyönyörűek a virágok. „A Hősök terénél van egy virágos rész, ahova mindig elmegyek, mert nagyon kellemesek az illatok” – árulja el.

Megdöbbentő a kontraszt

Miközben a Népligetbe már alig járnak az emberek, a Városligetben sokan élvezik a szép környezetet. Gyerekek játszanak, babakocsit tolnak a szülők, edzenek a fiatalok. Gondozott virágoskertek, frissen nyírt gyep fogadja és ejti rabul a látogatókat.

„Látszik, hogy ennek van gazdája, nem úgy, mint a város többi közparkjának!” – vélekedik Szűcs Lajos, aki a feleségével, Ildikóval naponta kijár a Városligetbe sétálni. A házaspár elégedett a változásokkal, kedvenc helyük a Millenniumi ház a rózsakerttel.

„Gyönyörűen épül-szépül, és karbantartanak mindent!” – mondja Ildikó. Majd így folytatja: „A Népligetbe is szívesen kimennénk, de teljesen elvadult és lepusztult. Nincsen se futópálya, se illemhely a környéken, szemetes és koszos”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Áll a bál a Forma-1-ben, Ralf Schumacher beleszállt Hamiltonba és Alonsóba

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Így módosítja a kormány a nyugdíjszámítás egyik fontos mutatóját

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk