INSIDER

Botrány a társasházban! Durva, mit művelt egy lakó a közös udvaron

Forrnak az indulatok egy budai társasházban, ahol az egyik lakótárs úgy gondolta: ami közös, az az övé, ezért nemes egyszerûséggel kisajátította a lakása előtti kertrészt. A nyomaték kedvéért kerítéssel lekerítette és lelakatolta, mire kitört a népharag...
  • Szerző: Ripost

Szuperpanorámás telken áll az 52 lakásos társasház. Csodás, erdőszerű, lejtős kertet ölel körbe az épület. Az idilli környezetben azonban nincs béke.

- Először csak egy hányaveti kerítéssel kanyarított ki egy szép nagy darabot a közös kertből a szomszéd, és erre még mindenki legyintett 

– nyilatkozott az egyik lakó.

„Csakhogy aztán saját teraszt rendezett be, noha ezt osztatlan közös tulajdonon csak megegyezéssel tehette volna. Úgy kezeli azt a részt, mintha az az ő kis kertes háza lenne. Komoly, lebetonozott alap került a korábbi tákolmány helyére, a kerítésre lakatot rakott, a terasza előtti területet pallókkal fedte le, és elvárja, hogy oda bizony be ne tegye a lábát senki!”

- Elzavarják a kertben játszó gyerekeket, előfordult, hogy elkergette a macskáját pórázon sétáltató lakótársat

 

Valaki egy vendégének szerette volna megmutatni a kertet, és rárivalltak, hogy ne is nézzenek abba az irányba, eszükbe ne jusson rálépni a pallóra.

Hiába merült fel több lakógyűlésen is, hogy ez jogszerűtlen és sértő, a közös képviselő nem foglalkozik vele, sokak szerint azért, mert

„legnagyobb cimborája” a lenti lakónak. Hiába hoztak határozatot, hogy a kerítést le kell bontani, a lakó nem volt rá hajlandó, végül az egyik tulajdonos megelégelte a dolgot, és a
saját költségén lebontatta azt, hiszen még a fákat sem lehetett
megmetszeni, hiába lógtak be az ágak az ablakok elé. Mostanra a lakat ugyan lekerült, a helyzet mégis változatlan:
a kertet a lakó sajátjaként használja, oda belépni szigorúan tilos.

A földszinti lakó azonban nem érti, mi a baja a többieknek.

- Érthetetlen ez a felháborodás

– mondta a %%-nak.

„Csak az egyik oldalon van kerítés, mert bejártak a vaddisznók az erdőből. Ide bárki bejöhet, mi nem akadályozunk senkit. Egy ilyen szép helyen laknak ezek az emberek, és tényleg ez a legnagyobb bajuk?” – kérdezett vissza.

Inkább az a baj, hogy nem tartják rendben a kertet, mint én, aki a közös területet egyedül gondozom!

Hozzáteszi: ő már évek óta nem él ott, bérlők lakják a lakást, amelyet ráadásul most már árul. Valóban szerepel a hirdetések közt a lakás, igaz, az ingatlanról készült fotók alapján jól látható a honlapon, hogy külön hangsúlyt kap a pallókkal, kanapékkal kialakított, sajátnak tűnő kertrész a honlapon.

Kérdés persze, vajon mennyire tekintheti magáénak a területet az, aki ott privát holmikat tart, kerti bútorokkal rendezi be. A jogász szerint bárki leülhet a közös területen lévő székre, akárki használhatja a nyugágyat. A lakó nem tekintheti saját teraszának azokat a négyzetmétereket, melyeket berendezett. Kerítést felhúzni az osztatlan közös tulajdonon megegyezés nélkül jogellenes.

A lakat és a kerítés lekerült, a többiről nem tudok – válaszolta a %% kérdésére röviden a közös képviselő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?