INSIDER

„Apám kikötött lánccal a cső mellé” – Böjte Csaba megmentette a nehéz sorsú kisfiút

Megdöbbentő történetről számolt be a ferences rendi szerzetes egyik megmegtett árvája kapcsán.
  • Szerző: Ripost

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója nemrég a Blikk nagy sikerű műsorának a Blikk+Győzőnek volt a vendége.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az interjú során szóba kerültek azok az árva vagy épp nehéz sorsú gyerkőcök is, akiket az évek során védelmébe vett Böjte Csaba. A gyerekek istápolója ma már 83 helyen segít az árváknak, de azoknak is, akikről szimplán lemondtak a szüleik.

Böjte Csaba ferences atya
Fotó: Móricz István / BORS

Az atya különös hasonlattal magyarázta, hogyan tekint a gyermekekre.

„Szoktam mondogatni, hogy ha elém kerülne valamelyik templom tornyából egy eredeti Van Gogh-festmény, azon lehetne akármennyi légypiszok, pókháló, attól még egy eredeti Van Gogh lenne. Fehér kesztyűvel, milliméterről milliméterre tisztítanánk meg, hogy előjöjjön az eredeti szépsége, fénye. Ugyanezt gondolom az utcagyerekről. Ha tisztelettel közeledsz egy gyerekhez, akkor általában megszépül, a benne lévő értékek felszínre jönnek. Hiszem azt, hogy Isten nem teremt selejtet, minden ember gyönyörű és csodálatos” – fogalmazta meg csillogó szemekkel hitvallását Böjte Csaba.

Egy megdöbbentő, már-már sokkoló példával is előhozakodott Böjte Csaba, aki, mint kiderült, egy láncra vert kisfiút is megmentett. Szerinte ugyanis nincs értelme a fizikai vagy verbális agressziónak, egy fegyelmezetlen gyermeket szeretettel is meg lehet tanítani.

„Nincs eredménye, fölöslegesen kiabál az ember. Egyik gyerekünk mondta a nevelőjének, hogy 'mit kiabál velem, apám kikötött lánccal a cső mellé, és akkor se csináltam meg, amit mondott!'. Nehéz erőből valakinek valamit lenyomni a torkán. Vágyat kell ébreszteni benne, hogy tanuljon, küzdjön, önuralomra tegyen szert” – sorolta tapasztalatait az atya.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?