INSIDER

Bíróság elé állhatnak a szemetelők!

A jövőben bûncselekménnyé minősíthetik az illegális hulladéklerakást - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
  • Szerző: Ripost

Egész héten tart a háború a szemét ellen: hétfőn kezdődött és vasárnapig tart a rekordokat döntő TeSzedd! akció. 3240 helyszínen 240 ezer önkéntes szed szemetet országszerte.

Az országos nagytakarítás mellett hosszú távú megoldást akar a kormány.  „A szemetelés és az illegális szemétlerakók ellen össze kell, hogy fogjon a kormány, a lakosság és a vállalatok" – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az illegális szemetelés rengeteg problémát okoz. Ha nem találják meg az illegális szemetelőt, akkor a takarítást a közterület tulajdonosa, tehát a főváros vagy az önkormányzat fizeti. A probléma megoldására egy 240 milliós pályázatot ír ki a kormány az önkormányzatoknak, a pénzt az utak melletti és városszéli hulladék felszámolására lehet fodítani.

Ha elkapják a szemetelőt, ma csak szabálysértésnek számít a szemetelés, és az ügyben bírság szabható ki – a pénzbüntetésnek pedig nincs visszatartó ereje. Az illegális hulladékokkal kapcsolatosan korábban a IX., a XIV. és a XX. kerület önkormányzata is elmondta a %%-nak, hogy tapasztalataik szerint nem riasztja el az embereket a büntetés mértéke. Ezen segíthet az, hogy a jövőben a szemetelés bűncselekményé válhat a kormány most induló átfogó programja nyomán, ahogy azt Palkovics László miniszter bejelentette.  

Iskolák csatlakoztak a TeSzedd!-hez. Az önkéntesek a szelektalok.hu oldalon kereshetnek helyszínt és időpontot, egészen vasárnapig tart az országos nagytakarítás. Az akcióhoz csatlakozva sok iskola szervezett szemétszedést: a gyerekek pedagógus felügyeletével szedtek szemetet több helyszínen is. A középiskolások számára duplán is hasznos lehet a csatlakozás, mert a TeSzedd! akcióban való részvételt elszámolhatják a diákok az érettségi vizsgához teljesítendő iskolai közösségi szolgálatban.

És ezeket olvastad már?