INSIDER

Bejelentették: eddig biztos, hogy kelleni fog a védettségi igazolvány

Gulyás Gergely a kormányinfón jelentette be, hogy augusztusig kelleni fog a védettségi igazolvány.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely a csütörtöki Kományinfón elmondta, hogy sikerült a 3. hullámot megtörni az oltásoknak köszönhetően. Ennek köszönhető, hogy több szolgáltatást is újra igénybe lehetett venni.

„Ez egy szabadsági kérdés is. Magyarország elsőként szerezte vissza a szabadságát az EU-ban, kétségtelen, ez a szabadság még nem teljes. Egész Európában zajlik egy vita arról, hogy kinek mit szabad, mit nem védettségi igazolvány birtokában. Magyarországon a nemzeti konzultáció döntött: 65 százalék mondta, hogy járjanak jogok az igazolvánnyal” – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI

A járvány velünk van, így a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek fenn fog maradni, előreláthatóan augusztusig – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a koncertek, szórakozóhelyek, szállodák, éttermek, sportesemények esetében augusztusig biztos, hogy kelleni fog a védettségi igazolvány.

Azt is ismertette, hogy néhány napon belül mindenkit be tudnak oltani, aki regisztrál, bár még a Pfizerre várni kell egy kicsit, mert a mostani 330 ezerből 200 ezer második oltás, a többit el kell tenni a 16-18 éves korosztálynak.

Változás jön

De jövő héttől változás jön: 120-170 ezer Moderna és Pfizer fog hetente rendelkezésre állni.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kétoldalú megállapodásokat kössön,

így már csak az fog számítani az utazáskor, hogy ki van beoltva és ki nincs.

A déli államok már most jelezték, hogy csak azt nézik, be van-e oltva, aki nyaralni akar náluk.

Benyújtották a költségvetést

A kormány kedden benyújtotta a 2022-es költségvetést. Ha minden jól megy, az idei év végére érhetjük el a válság előtti szintet.

„Azt szeretnénk, ha 2022-ben is folytatódna a növekedés, 5,2 százalékos növekedési prognózisunk konzervatív becslés. Magyarország jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája bevált, érdemben, mintegy 17-18 százalékkal tudta mérsékelni az államadósságot 2010 és 2020 között” – fogalmazott a miniszter. A normalitáshoz való visszatérés a gazdaság területén is meg fog történni, folytatódnak a folyamatok, amelyek 2010 és 2020 között voltak.

Gulyás elmondta, hogy félhavi plusznyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad. 7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására – tette hozzá. Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások.

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is használtak. „Büszkék lehetünk arra, hogy nem vártunk az unióra” – tette hozzá.

Kell harmadik oltás?

Felmerült a harmadik oltás szükségessége a Sinopharm esetében, ezért a magyar kormány is vizsgálódik. A helyzet az, hogy a vakcinák védettséget adnak, a Semmelweis Egyetem kutatási eredménye azt mutatja, hogy a kínai vakcina több százszorosát produkálja ellenanyagszintben a betegségen átesettek ellenanyagszintjéhez képest. Meg kell nézni, hogy melyik médiumot ki birtokolja, és kitapintható, hogy üzleti érdekek vezérlik az egyes oltások kritikáit. Nincs értelme annak, hogy bizalmatlanságot keltsünk olyan vakcinákkal szemben, amelyeket Magyarországon kipróbáltak és védettséget biztosítanak.

Elérhető-e a 70 százalékos átoltottság?

Gulyás Gergely szerint ez a maximum. 5 millió fölött már nehezen fog menni az oltás. Már nem is keleti-nyugati kérdésről lesz szó. Bízunk benne, hogy a 70 százalék, ami 5,6 millió felnőttet jelent, elérhető. Jelentős kormányzati médiakampány is van ezért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?