Létrehozva: 2020.11.03.

Bécsi terrortámadás: legalább egy támadó szökésben van, már három halott

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően – jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter. A civil halálos áldozatok száma háromra nőtt a reggeli tájékoztatás szerint.

Szerző Ripost

Karl Nehammer arról számolt be, hogy két halottról tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek.

Reggelre kiderült: a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő az áldozata. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.

Nem sokkal ezt követően azonban Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat is.

Nehammer arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

Fotó: MTI

A lövöldözés a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében kezdődött tegnap este nyolc körül. Az egyik áldozat a helyszínen halt meg, a másik áldozat, egy nő, a kórházban halt bele a sérüléseibe. Összesen további 14 embert vittek kórházba, köztük hatan vannak súlyos állapotban.

A merénylők rálőttek arra a rendőrre is, aki a zsingagógánál látott el őrszolgálatot, és azokra a rendőrökre is, akik üldözőbe vették őket. Az egyikük súlyosan megsérült.

A támadók elől futva menekültek az emberek az utcákon.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” – fogalmazott.

Az ORF osztrák közszolgálati adó friss tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A belügyminiszter reggel 6 órakor újabb sajtóértekezletet fog tartani, amelyen beszámol a legfrissebb fejleményekről.

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Fotó: MTI

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó hitközség vezetője azt mondta: a támadásról készült felvételek durvaságról és az emberi élet elképzelhetetlen mértékű semmibevételéről tanúskodtak. Knobloch aláhúzta: a demokrácia nem maradhat fegyvertelen ellenségeivel szemben.

Csak a csendes ima marad

Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek hangsúlyozta: nem szabad gyűlölettel válaszolni a történtekre, mert az további gyűlöletet szít.

Az evangélikus egyház ausztriai képviselőjét is megrendítették az események.

Amikor a szavak csődöt mondanak, csak a csendes ima marad – írta a közösségi médiában Michael Chalupka püspök. A bécsiek összetartását nem törheti meg a terror – fűzte hozzá.

Az osztrák ortodox egyház is elítélte a terrortámadást. Arsenios Kardamakis metropolita mélységes megrendülésének adott hangot, és az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Hozzátette: imádkozik az áldozatokért és a rendőrökért.

Támadás Európa összes lakosa ellen

A zsidó hitközség elrendelte az összes ausztriai zsinagóga ideiglenes bezárását. Emellett a bécsi kóser éttermek, boltok és zsidó iskolák sem nyitottak ki kedden – mondta el Erich Nuler, a válságstáb szóvivője.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint 8140 zsidó él Ausztriában, 6988 Bécsben. Más becslések szerint számuk 15-20 ezer is lehet.

Szívünk és imáink az áldozatokkal és hozzátartozóikkal van – mondta Pinchas Goldschmidt, az európai rabbik konferenciájának elnöke, új egyházpolitikát követelve Európában.

Ez az arcátlan terrortámadás merénylet Európa összes lakosa, értékeink és életmódunk ellen – szögezte le Goldschmidt. Nem tűrhetjük tovább ezt a terrort, és meg kell védenünk magunkat a szélsőségesség minden formájától – emelte ki.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krokodilok a parton, a víz tele van cápával - a világ legveszélyesebb tengerpartjai

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Pár nap, és újra kinyit Róma ingyen látogatható, mesés rózsakertje

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó