INSIDER

Magyar kutatók kiderítették, hatásos-e a BCG-oltás a koronavírus ellen!

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Karának kutatói vizsgálták a BCG-oltás és a koronavírus kapcsolatát. Kiderítették, hogy összesen 802 közös fehérjerészletük van, ezek pedig szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban.
  • Szerző: Ripost

A magyar kutatók eredményei alapján azt is meg lehet állapítani, hogy a BCG-oltás hatásos-e a koronavírus ellen. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának csapata Virok Dezső vezetésével nemrég tette közzé kutatásuk eredményeit a BCG-oltás kapcsán: 112 olyan hasonló fehérjerészletet találtak, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni úgynevezett T-sejtes immunválasz működésében, valamint 690 olyan hasonló fehérjeszakaszt is azonosítottak, amelyek a vírussal szembeni ellenanyag-válaszért lehetnek felelősek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ráadásul az egyik ilyen közös fehérjerészlet a vírus tüskefehérjéjének azon részén helyezkedik el, amelyhez, ha ellenanyag kapcsolódik, akkor semlegesíti a kórokozót.

Az SZTE kutatói áttörést értek el a BCG oltás vizsgálata kapcsán

Az SZTE kutatói áttörést értek el a BCG-oltás vizsgálata kapcsán (Fotó: SZTE)

„Ezt az is magyarázhatja, hogy a BCG-oltásban és a SARS-CoV-2 vírusban olyan hasonló fehérjerészletek találhatók, amelyeket az immunrendszer az oltás után „megtanul” és későbbi SARS-CoV-2 fertőzésnél felismeri és védekezik a vírus ellen. Ezt a jelenséget keresztimmunitásnak nevezik” – magyarázta Virok Dezső.

BCG oltást kap egy csecsemő

BCG-oltást kap egy csecsemő (Fotó: Profimedia)

A kutatók a BCG-oltással kapcsolatos további laboratóriumi vizsgálataikat a magyarországi BACH (BCG-vel a Covid-19 ellen hazánkban) program támogatásával folytatják.

Ahol nem oltottak vele, több volt a beteg és a haláleset

A BCG-oltás egy legyengített kórokozót tartalmazó vakcina, amely az emberre nem veszélyes, de a tuberkulózis megelőzésére alkalmas immunválaszt alakít ki. Ezt a vakcinát 1954-től Magyarországon is kötelezően alkalmazzák. A szakirodalomban közismert, hogy a BCG-oltás más, például különböző légúti fertőzések-ellenfertőzések ellen is véd. Az oltás e védő szerepét a koronavírus-fertőzés esetében is felvetették. Különösen a járvány első hullámában figyelték meg, hogy azokban az országokban, ahol az oltási programot felfüggesztették vagy be sem vezették – mint például Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban –, a járvány drámai mértékben követelt áldozatokat. Ahol viszont a népesség nagy része megkapta ezt a vakcinát, alacsonyabb volt a fertőzések előfordulása és súlyossága.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?