INSIDER

Babaváróval akár 6 milliót is kaphat lakásfelújításra egy család – ilyen még nem volt!

Máris tervezhetik a családok az otthonuk felújítását, újabb támogatást kapnak ehhez. Novák Katalin családügyi miniszter bejelentette: januártól az állam fizeti a családi otthon felújításának a felét, legfeljebb 3 millió forintig. Ebből a pénzből már kialakítható egy új gyerekszoba, beépíthető a tetőtér, és ha újabb gyermek születik, meg is duplázható a támogatás összege!
  • Szerző: Ripost

Január elsejétől a gyermeket nevelő családok otthonának a felújítási, korszerűsítési költségeinek felét, maximum 3 millió forintot az állam átvállal -jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter. Visszatérítik az anyagköltség és a kivitelezés számlájának a felét, már egygyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

▶️Januártól támogatjuk a lakásfelújító családokat is!

▶️Ha a gyermekes családok felújításba kezdenek, átvállaljuk költségeik felét, maximum 3 millió forintot.

Részletek hamarosan! ?

Közzétette: Novák Katalin2020. október 13., kedd

Babaváró hitel is lehet az önrész

Ha egy család még nem vett fel babaváró hitelt és szeretnének még gyereket, akkor a babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás a legjobb megoldás a meglévő ház felújítására, az új gyerekszoba kialakítására. A babaváró hitel ugyanis szabadon felhasználható és nem kell mind a 10 milliót felvenni. Ha a házaspár 3 millió forintot vesz fel, éppen ennyit el is engednek az újabb gyermek megszületésekor, így gyakorlatilag 6 millió forintot kap a család az államtól, vagyis így megduplázhatja a lakásfelújítási támogatást. Ennyi pénzből már ki lehet cserélni a tetőt, ki lehet alakítani új gyerekszobát vagy szigetelni lehet egy házat.

Fotó: shutterstock

Fűtéskorszerűsítéssel csökkenhet a rezsi

Több pályázat is van, amivel támogatást lehet kapni a lakóépületek, energiahatékonysának növelésére, megújuló energia felhasználására. A két támogatás ugyan nem összevonható, a pályázaton nyert pénzt nem használhatjuk a lakásfelújítási támogatáshoz önrésznek, viszont ha mindkét támogatást igénybe veszi a család, féláron korszerűsítheti az otthonát. Például egy energiahatékonysági pályázattal ablakot cserél, szigetel vagy napelemet szereltet fel, a lakásfelújítási támogatásból pedig tetőt cserél és kifest. Így a továbbiakban jelentősen csökkenhet a rezsi, ami újabb megtakarítás.

Fotó: shutterstock

Mire elég 6 millió forint?

Egy átlagos lakás fürdőszobáját 2 millió forintból teljesen fel lehet újítani. Egy közepes méretű lakás kifestése 600 ezer forintból jön ki. 6 millió forint elég arra, hogy leszigeteljünk egy házat, kicseréljük az ablakokat és új kazánt vegyünk. Ha gyerekszobát szeretnénk kialakítani vagy a tetőteret beépíteni, arra is futja:

* tetőcsere bádogozással 1,5-2 millió forint

* tető belső szigetelése 500 ezer forint

* lépcső kialakítása 600 ezer forint

* Nyílászáró kialakítása egyenként 500 ezer forint.

* Válaszfalak kialakítása: 800 ezer forint.

Így festéssel együtt is kijön 6 millió forintból egy tetőtéri rész a házban.

 

Nagy segítséget kapnak azok is, akik új otthont vesznek

2021. január 1-jétől kedvezőbb lesz az új lakás vásárlása is: a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékos áfát kell megfizetni, és azok a párok, akik csok-ot vesznek igénybe, visszaigényelhetik még ezt az 5 százalékot is.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?