INSIDER

Az iskolaőröknek nem lehet tetoválásuk és gyorsan kell futniuk

Speciális követelményeknek kell megfelelniük az iskolaőröknek. Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg a munkájukat.
  • Szerző: Ripost

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Előfordulhat az is, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben kéri – kaphat iskolaőrt.

A Magyar Közlönyben megjelentek az iskolaőrökre vonatkozó szabályok. A feltétekből kiderül: nem lehet tetoválásuk, divatékszert nem viselhetnek, alkalmassági vizsgán kell részt venniük és nem nyilatkozhatnak a sajtónak. Lesz viszont bilincsük és rendőrbotjuk is.

Fotó: Pixabay

A maximális pontszám eléréséhez a férfi jelentkezőknek 7 perc alatt kell lefutniuk 1500 métert, ami 4:40-es tempó, fél perc alatt 20 fekvőtámaszt kell csinálniuk és 1 perc alatt 35 felülést. A nőknek az alkalmassági vizsgán 8 perc alatt kell lefutniuk az 1500 métert a maximális pontszám eléréséhez, fél perc alatt 13 fekvőtámaszt kell csinálniuk és 1 perc alatt 25 felülést.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?