INSIDER

Az influenza elleni oltás hatására kevesebben halnak meg koronavírusban

Mintegy 90 ezer Covid-19-fertőzött bevonásával vizsgálják Brazíliában, hogy azok szervezete, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, hogyan reagál az új fertőzésre. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy azok közül, akik korábban influenza elleni oltást kaptak, jóval kevesebben haltak meg koronavírusban.
  • Szerző: Ripost

Érdekes új tanulmányt adott közre dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője, és munkatársa, dr. Kemenesi Gábor virológus. A tanulmány összehasonlítja az influenzát és az új koronavírus okozta betegséget, és kitér az influenza elleni oltással kapcsolatos kérdésre is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az influenza elleni védőoltás után enyhébbek a tünetek

Brazíliában most van vége az influenzajárványnak – és egyben a télnek –, és az elmúlt hetekben mintegy 90 ezer embert vontak be abba a kutatásba, ami azt vizsgálta, hogyan hat az influenza elleni oltás a Covid-19-megbetegedésre. Az eredmény biztató: kiderült ugyanis, hogy azok közül, akik megkapták az oltást, jóval kevesebben haltak bele a koronavírusba. Ennek a magyarázatát még nem tudják pontosan, egyelőre úgy gondolják, hogy az oltás mozgósítja az immunrendszert, ami a másik típusú vírusra így könnyebben reagál. Még korai kijelenteni, hogy az influenza elleni védőoltás bizonyos mértékig véd a koronavírus ellen is – figyelmeztetnek a virológusok. Ehhez további kutatások kellenek, de a tapasztalat ezt mutatja.

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hasonlóak a tünetek, de vannak különbségek

Az influenza és a koronavírus is cseppfertőzéssel terjed, gyakran jár magas lázzal, köhögéssel. A Covid-19 azonban sokkal gyorsabban és agresszívebben terjed. Míg az influenzát egy ember átlagosan egy másiknak adja tovább, addig a koronavírust 2-3 embernek.

Az influenzavírus elsősorban gyermekeknél, időseknél és állapotos nőknél jár nagyobb kockázattal. A Covid-19 főként az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket veszélyezteti.

Fotó: MTI

Sokkal több áldozatot szed a koronavírus

Évente a világon átlagosan 650 ezer ember életét követeli az influenza. Az új koronavírus február óta, hét hónap alatt közel egymillió ember halálához vezetett. A fertőzöttek 15 százaléka súlyosan megbetegszik, 5 százalékuk lélegeztetőgépre kerül – sokkal többen, mint az influenza esetében.

Fotó: MTI

 

Idén sok helyen nem is volt influenzajárvány

Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában alig jelentkezett idén az influenza, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy a koronavírus miatti óvintézkedések az influenzavírus terjedését is megakadályozták. Ez volt tapasztalható itthon is: márciusban és áprilisban alig volt influenzaszerű megbetegedés.

Oltás esetén könnyebb a diagnózis

Az influenza elleni oltást idén azért is érdemes beadatni, mert ha megbetegszünk, ki lehet zárni az influenzát, és ez megkönnyíti a diagnózist. Mindemellett a két vírus együttes fertőzése végzetes is lehet. Az influenza elleni védőoltást idén mindenki ingyenesen kérheti.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?