INSIDER

A reformkori hagyomány válik elevenné Balatonfüreden – megkezdődött az Anna-bál

A bálon a közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ma rendezik meg a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjében a 196. Anna-bált.

Az idei rendezvényre ötszáz vendéget várnak a szervezők, köztük minden eddiginél több fiatalt, hiszen az idén 18 éves balatonfüredi lányok mellett azokat is meghívták, akik tavaly, az elmaradt bál idején töltötték be a 18 éves kort.

A bált a kilencedik alkalommal megtartott Anna Fesztivál programjai előzték meg.

Idén is lesz szívhalászat, utcabál, operagála és operafilm vetítés a Gyógy téren, a bál estéjén pedig az Anna-báli szépek mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok által biztosított lovasfogatain lehet sétakocsikázni a városban.

A bál előtt a Vaszary Villa kertjében gyülekeztek a vendégek, ott akasztották a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelánszíveket, majd zenés menet indult az Anna Grand Hotelba.

A nyitótáncot, egy palotást hagyományosan a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, de idén először az elsőbálozóknak is külön tánca lesz.

Az est folyamán a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebb lányt. Közülük a szakmai zsűri választja ki bál szépét és két udvarhölgyét, akik másnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is bemutatkoznak, majd sétakocsikáznak a városban.

Idén a piros-fehér-zöld színű báli porcelánszív az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálja, valamint a bál szépeinek herendi serlegei is megújultak. A legszebbnek választott hölgy egy modern, pasztell színű Viktória-mintára épülő vázát, az első udvarhölgy Rothschild, a második udvarhölgy pedig Apponyi mintás serleget kap.

A vacsorát a vendégeknek 3300 darabos, mintegy kilencven millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített porcelánétkészletben tálalják fel.

A bál fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter, a díszvendég Veszprém városa.

Varga Judit a rendezvényt Magyarország ”legékesebb gyöngyszemének„ nevezve úgy fogalmazott: Balatonfüred vendégszerető város, amely sok művészt megihletett már. Hozzátette: azt azonban kevesen tudják, hogy ebben a városban született meg Magyarország első büntető törvénykönyve, a Csemegi-kódex, amelyet Csemegi Károly jogász, kúriai tanácselnök a Jókai-villával szemközti házban alkotott meg.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére.

Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?