INSIDER

Agyműtét élőben: így érzi magát a megoperált magyar férfi

Kiváló állapotban van a 43 éves Karácsony István, akin nyilvánosan, élő adásban végeztek agymûtétet a Pécsi Idegsebészeti Klinika szakemberei. Mint ahogy megírtuk, a különleges operációt a Facebookon közvetítették, amit több mint 25 ezren követtek végig, azóta pedig - lapzártánkig - már csaknem 160 ezren nézték meg a videót. A Ripost elérte a Parkinson-kórban szenvedő férfi mûtétét vezető szakembert.
  • Szerző: Ripost

Már felkelt az ágyból és sétálgat is az a férfi, aki évek óta sűrű remegéssel küzd teste bal oldalán. Karácsony István tünetei jelentős javulást mutatnak a csütörtöki agyműtétnek köszönhetően, lapzártánkig még csak reszketés sem jelentkezett nála, a görcsei is oldódtak - tudta meg a %% az operációt végző dr. Balás Istvántól.

"Bár nem mi kezdeményeztük az élő közvetítést, hanem a sajtó, de a beteg beleegyezésével igent mondtunk a felkérésre, hogy ezzel is oldjuk a többi beteg félelmét. Sokan ugyanis nem is tudnak róla, hogy a Parkinson-kórt lehet műteni, az agyműtéttől pedig egyenesen rettegnek. Viszont sok betegnél munkaképes korban jelentkezik a betegség, ami miatt elveszíthetik az állásukat, ha nem fordulnak időben orvoshoz. A műtéttel ez nagyon jó eséllyel megelőzhető" - nyilatkozta a %Ripostnak% az idegsebész, egyetemi docens.

Mint azt megtudtuk, Karácsony István esélyei is jók, de a hosszú távú eredményről legkorábban csak egy hónap múlva, a beültetett készülék aktiválása után tudnak nyilatkozni.

Az eljárásról megtudtuk, hogy diagnosztikus elektródákkal megkeresték a férfi agyában a kóros területet, ami kiváltotta a tüneteket, majd mikor ez megvolt, beültettek két végleges elektródát, amit a bőr alá helyezett pacemaker kapcsol össze. Ezt a készüléket fogják következő lépésként aktiválni.

A jól megszokott kórházi filmes jelenetekkel ellentétben István operációjánál rengeteg orvos jelen volt a műtőben.

"Mindig ilyen sokan vagyunk, hiszen altatóorvos, asszisztens, műtős segéd, és persze sebész is részt vesz a munkában, valamint érdeklődők is gyakran jelen vannak a beavatkozásoknál, hiszen magyar és külföldi idegsebészeket és ideggyógyászokat is egyaránt betanítunk" - mondta a szakember.

A pécsi Idegsebészeti Klinikán már csaknem 20 éve végeznek ilyen műtéteket, vagyis több mint 400 beteg esetében alkalmazták ezt a pacemakeres eljárást. Mint a %% megtudta, nem ritka, hogy más klinikákon a hasonló műtéteket videón rögzítik oktatási céllal, valamint a műtéti manipulációk elkerülése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?