Létrehozva: 2020.03.05.

A sztárok is megdöbbentek az ítéleten: Kiengedték a vádlottat

Felkavarta az országot a borsodnádasdi gyilkosságban hozott elsőfokú ítélet és az, hogy a vádlott, B. Roland szabadon kisétálhatott a bíróságról. Hazai hírességek és befolyásos politikusok éppúgy nem értik, mint a bántalmazott és vízaknába fulladt K. Csenge családja, hogy miért nem kell börtönben maradnia B. Rolandnak. A lány édesanyját kórházban kezelik.

Kórházba került K. Csenge édesanyja, miután összeesett a Miskolci Törvényszék folyosóján, ahogy megtudta, lánya feltételezett gyilkosát szabadlábra helyezték. A családot több magyar híresség is megkereste, hogy segítsenek nekik.

„Sokan felvették velünk a kapcsolatot az elmúlt egy nap alatt, ismert és befolyásos emberek is szeretnének segíteni nekünk. Mi pedig elfogadjuk a segítséget, élünk a lehetőséggel” – árulta el a Ripost-nak Edit, Csenge nővére. „Felháborítónak tartjuk az ítéletet, ami született.”

Azt nem árulta el, hogy pontosan kik a szövetségeik, de a közösségi médiában is sokan melléjük álltak.

„Egyre kevésbé van kedvem egy olyan országban élni, ahol egy fiatal lányt élve a vízaknába dobni gondatlanságból elkövetett emberölés” – kelt ki magából Jaksity Kata. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is felháborodottan posztolt a Facebookon: „Megöltek egy 17 éves lányt. A bíróság négy évet elegendőnek tartott büntetésként. Az elkövető az előzetesben töltött idő miatt az ítélet után hazasétált. Vérlázító.”

Az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban a gondatlan emberölés minősítésének megváltoztatása és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett.

20200303 Borsodnánasd
fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország
Gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek
a Miskolci Törvényszék B. Rolandot 2017-ben.
Az elkövetőt szabadlábra helyezték.
Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

B. Roland kétségtelenül felelős a 17 éves diáklány haláláért, de csak 4 év börtönbüntetést kapott, melyből a hátralévő kettőt az otthonában töltheti le. Az ítélet után szabadon elsétált a bíróságról.

„Anyukám elájult a hír hallatán, eszméletlen állapotban vitték kórházba. Ma már kissé jobban van, de nem tudja megemészteni a történteket: hogy lehet, hogy egy fiatal életet kioltó ember, egy gyilkos szabadon sétálhasson? Nem tartanak tőle, hogy újra ölni fog?” – mondta háborodottan Edit, Csenge nővére. „Nem ismerem B. Rolandot, sem a családját. Az elmúlt két és fél évben, a gyilkosság óta egyszer sem vették fel velünk a kapcsolatot, hogy legalább bocsánatot kérjenek. Pedig azt a Miskolci Törvényszék is kimondta: Roland miatt halt meg a húgom!”

Fotó: tv2

Az ítélet szerint a 21 éves fiatalember gondatlanságból követett el emberölést. Azon a végzetes 2017. szeptemberi estén találkoztak Csengével, együtt is voltak, de az aktus nem fejeződött be. Cellainformációkkal és tanúvallomásokkal bizonyítható, hogy az útjuk egy ideig kettévált, és későbbre beszéltek meg újabb találkozót. Azt viszont már nem lehet tudni, hogy mikor találkoztak újra, és akkor mi történt. Csak annyi bizonyos, hogy Csenge fejét három tompa ütés érte, és B. Roland a lány alélt testét fejjel lefelé egy vízaknába tette, ahol fulladás okozta a halálát.

Fotó: Ripost

„A fiatalember azzal védekezett, hogy nem ő bántalmazta a lányt. Már aléltan talált rá, de azt hitte, halott, és megijedt, hogy ráfogják a gyilkosságot, ezért megpróbálta eltüntetni a testét. A bíróság szerint csupán abban bűnös, hogy nem bizonyosodott meg arról, él-e még Csenge, mielőtt a vízaknába tette” – tájékoztatta lapunkat dr. Lichy Gábor, a Csenge családját képviselő egyik ügyvéd. „Ha a száraz jogi szempontokat tekintem, érthető ez az ítélet, de emberileg semmiképpen sem.”

Csenge családja abban bízik, hogy a másodfokú bíróság szerint elég a bizonyíték a fiú bűnösségének megállapításához, és visszaküldik a rács mögé. Ha nem dobja a lány testét a vízaknába, Csenge még ma is élne.

Mit jelent a kétséget kizáró bizonyítás?

A római jogon alapuló jogrendszerekben bűnösnek csak az tekinthető, akinek a bűnösséget minden kétséget kizáróan bizonyítani lehet. Magyarországon hasonló logika alapján mentették fel jogerősen a darnózseli hentest is, aki feldarabolta halott feleségét és a maradványait szétszórta a zseli réten. Akkor sem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a férfi ölte meg az asszonyt.

Ártatlant is ítéltek már el

Inkább fusson tíz bűnös, mint bűnhődjön egy ártatlan – ez a logikája annak a jogrendszernek, amelyben csak az büntethető, akinek a bűnössége minden kétséget kizáróan bizonyítható. Ennek ellenére Balla Irma fiát, Schönstein Sándort 12 év fegyházra ítélték édesanyja meggyilkolása miatt, amit – azóta bizonyítást nyert – nem ő követett el.

A móri mészárlásban a bíró arra hivatkozott, hogy zárt logikai rend bizonyítja Kaiser és Hajdú bűnösségét – később azonban kiderült, hogy nem ők, hanem Nagy László és Weisdorn Róbert volt a tettes. Kaisernek a barátnője igazolt alibit, őt is perbe fogták hamis tanúzásért, később kiderült, hogy igazat mondott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

mandiner.hu

„Öljetek meg minden zsidót!” – felfoghatatlan állapotok uralkodnak az amerikai egyetemeken

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!