Létrehozva: 2020.06.09.

A Ripost kiderítette, mikorra érdemes nyaralást tervezni

Most, hogy végre kiszabadultunk a karanténból és a külföldi utazás még kockázatos, egyre többen terveznek hazai vakációt. Erre július második fele és augusztus eleje, illetve vége lesz a legalkalmasabb a hosszú távú előrejelzések szerint. Nagy, hosszan tartó hőségre idén ne számítsunk, idén nyáron rengeteg lesz a felhős nap.

Egész héten esni fog, és sajnos a hétvégén is, amikorra véget ér az iskola. A sok fáradt szülő, ha teheti, és maradt még szabadsága, már tervezgeti a nyári vakációt a gyerekekkel. A nagy kérdés: mikor lesz jó idő?

A népi megfigyelések szerint ha enyhe volt a tél, hűvös lesz a nyár. Ráadásul tegnap volt Medárd napja, és a mondás szerint „Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba”. Sajnos a hosszú távú előrejelzések ezt alá is támasztják: a június nagyon esős lesz, és amikor nem esik, akkor is felhős lesz az ég, július elejéig nem számíthatunk tiszta napsütéses napokra.

Egész nyáron csak 4 nap lesz 30 foknál melegebb

Az AccuWeather hosszú távú előrejelzése szerint idén nem kell brutális hőhullámokra számítanunk.

A júniust el is felejthetjük, ha vízparti nyaralást tervezünk, hiszen a számok azt mondják, hogy még 30 fok sem lesz, viszont rengeteg lesz az eső. Júliusban mindössze 17-én és 27-én lesz 30 foknál melegebb, de akkor is csak 31 fok várható. Nyaralni július közepétől érdemes menni, például a július 12-18. közötti időszakra majdnem végig 30 fok körüli maximumok várhatók.

Sajnos az augusztus sem kényeztet el bennünket. A hónap első hete lesz a legmelegebb, 30 fok körüli maximumokkal, ám augusztus 6-tól a hónap végéig már 30 fok alatt marad a hőmérséklet – de legalább a hónap végén esni alig fog.

A Dávid-naptár is jó július végét, augusztus elejét jósol

Változékony nyarat jósol a Dávid-naptár is. Dávid Mihály nyíregyházi mérnökember évtizedek óta minden évben elkészíti sajátos, a korábbi évek időjárását figyelembe vevő számításával az egész éves előrejelzését.

Ebben az áll, hogy az idei nyáron nagyon ingadozó lesz a hőmérséklet. Ő július elejére is nyaralóidőt mond, aztán megerősíti az accuweather hosszú távú jóslatát is: július végén-augusztus elején, majd augusztus végén is nyaralóidőt mond, de nagy kánikula nélkül. Gyakori lesz a zápor, zivatar, a szokásosnál csapadékosabb lesz a nyár Dávid Mihály szerint.

Változékonyabbak lesznek a nyaraink

Németh Lajost máig sokan hiányolják a televízió képernyőjéről. A közkedvelt meteorológus már nyugdíjas, de még mindig sokan megállítják az utcán, hogy kifaggassák az időjárásról.

„Természetesen jólesik és igyekszem is segíteni, bár nem mindig rajtam múlik a végeredmény„ – mosolyodik el a meteorológus.

Németh Lajos szerint június végéig átlag alatti, maximum átlagos lesz a hőmérséklet és a további időszak is változékony lehet.

„Régebben, amikor megkérdeztek mindig azt mondtam, hogy július elején, közepén nagy bizonyossággal tervezhető egy itthoni nyaralás. Most már nem mondhatom ezt, mert sokkal változékonyabbá váltak a nyarak. Tartós frontmentes időjárás nem tud kialakulni, ami talán a globális felmelegedés miatt is van” – teszi hozzá Németh Lajos.

 

Most kezdődik egy mini jégkorszak?

A globális felmelegedést egy érdekes kutatás szerint most a Nap tevékenységének változása ellensúlyozza, ezért lehet most hűvösebb a nyár. Valentina Zharkova, a Northumbria University matematikusa egy mini jégkorszakot jövendöl, melynek oka egy 2020 és 2055 között bekövetkező „szoláris minimum” – írja a masfelfok.hu, az éghajlatváltozásokról író szakportál. A szoláris minimum azt jelenti, hogy a Nap látható felszínén megfigyelhető napfoltok száma a 11 éves ciklikus ingadozáshoz képest még alacsonyabb.  

Több lehet a baleset az időjárás miatt

Alaposan próbára teszi a szervezetünket az időjárás, ahogy jönnek-mennek a frontok.

„Ha a magas hőmérséklet, a párás napok sokáig tartanak, a fülledt időjárás nagyon leterheli a szervezetet, nehezíti az arra érzékenyek mindennapjait„- mondta el a Ripostnak Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. A fülledt idő a légzési nehézségben szenvedők és a keringési problémákkal küszködők életét különösen megkeseríti. „Ha valaki érzékeny a magas hőmérsékletre és a párára, fáradtabb, és nem tud úgy aludni. Ha ez tartósan fennáll, az kimerültséghez, rosszullétekhez vezethet” – tette hozzá a szakember. „Ha az időjárásra érzékenyek fáradtabban vezetnek, nagyobb az esély a balesetekre is„ – magyarázta Pintér Ferenc.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

magyarnemzet.hu

A Kreml reagált az atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítésére

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható