INSIDER

A koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz

Több ország is elkezdi beoltani az embereket a koronavírus elleni vakcinával. Magyarországon ez önkéntes és ingyenes lesz.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz, és ha a megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre, akkor mindenki megkaphatja – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János elmondta, több ország elkezdi beoltani az állampolgárait, olyan vakcinával, amelyeket saját maga gyártatott le, de olyan példák is vannak, hogy egyes országok más államoknak is eljuttatnak oltóanyagokat.

Egy sor államban regisztrációt vezetnek az oltásra jelentkezőkről, máshol pedig úgynevezett oltási tervet készítenek arról, hogy kik kaphatják meg először a vakcinát, azután milyen sorrendben oltják be az embereket.

„Általában egyetértés van abban, hogy először az idős, beteg embereket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Nagyon sok helyen a szociális otthonokban lakó időseket és az ott dolgozókat oltják be” – mondta Szlávik János.

Hozzátette, őket követik azok az emberek, akik az adott ország működéséért felelnek, vagyis a rendőrség és a hadsereg tagjai, valamint a köztisztviselők, és azok, akik valamilyen szempontból rizikónak vannak kitéve, például sok emberrel találkoznak.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette, az a tapasztalat, hogy a korlátozások bevezetése után 2-3 héttel kialakul egy úgynevezett plató, majd csökken a fertőzöttek száma; Magyarországon az utóbbi időszakban nem emelkedett kiugróan sem a fertőzöttek, sem pedig a halottak száma, vagyis egy ilyen platóra került a járvány.

„Egyes kutatók feltételezik, hogy a következő napokban – szerencsés esetben – csökkenésnek indulhat a fertőzöttek száma” – mondta, hozzátéve, hogy a halálesetek számának csökkenése ezt néhány héttel követi, mivel nagyon sok idős ember fekszik kórházban.

Kitért arra is, svédországi példa azt jelzi, nem fog a lakosság nagy része átfertőződni a koronavírussal, vagyis az oltással kell létrehozni a nyájimmunitást, hiszen, ha a lakosság 50-60 százaléka ellenálló, akkor nagyobb járvány nem alakulhat ki.

Szlávik János kiemelte, az embereknek a közelgő ünnepek alatt is be kell tartaniuk a járványügyi intézkedéseket.

„Én azt hiszem, hogy az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ez a karácsony nem olyan, mint a korábbiak” – fogalmazott.

 

A világon először Oroszországban kezdik meg a tömeges koronavírus elleni oltást. A kormány reméli, hogy így meg tudják állítani a második hullámot – írja a dw.com.

Oroszországban szombaton kezdték el forgalmazni a koronavírus elleni vakcinát. Az oltási program központja Moszkva, ahol az emberek részt vehetnek a tömeges oltásban.

Az orosz gyártású Szputnyik V vakcinát 70 moszkvai klinikának szállítják ki. Először az orvosok, és az egészségügyi dolgozók, illetve a tanárok, és szociális dolgozók részére biztosítják az oltást, mivel az orosz kormány szerint ők vannak a legjobban kitéve a fertőzésnek.

A vakcinát kapók életkorát 60 évre korlátozták, illetve kizárták a terhes nőket és a légzőszervi betegségben szenvedőket is.

Az első öt órában 5000 ember regisztrált - tudatta Szergej Sobjanin, Moszkva polgármestere.

Moszkva Oroszország leginkább fertőzött része, az új esetek száma egy nap alatt 7993 volt most. Szeptemberben átlagosan 700 beteget regisztráltak egy nap.

A második hullám ellenére az orosz kormány nem vezetett be szigorú korlátozásokat. Az éttermek is nyitva lehetnek, és csak este tizenegy után lép érvénybe a kijárási tilalom.

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.

Az oltóanyagot Belgiumból szállították egy kamionnal, amely a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába csütörtökön késő este.
A vakcinaszállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, amelynek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra. A Downing Street beszámolója szerint az oltóanyagot szállító kamion sem viselt semmiféle olyan jelölést, amely a szállítmány mibenlétére utalt volna.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) előző nap jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására. A brit kormány tervei szerint az Egyesült Királyságban jövő kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?