INSIDER

A kormányrendelettel napi 5000 forintot is spórolhatunk az éjszakai parkoláson

Az első nap nagy volt a bizonytalanság az ingyenes éjszakai parkolással kapcsolatban. Mint arról a Ripost beszámolt, este 7-től reggel 7 óráig a parkolóházakban, mélygarázsokban ingyen parkolhatnak az autósok december 10-ig. Ez megkönnyíti az autós közlekedést a járványveszély idején és jelentős megtakarítást jelent a városi autósoknak.
  • Szerző: Ripost

Lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban, a létesítmény üzemeltetője köteles lehetővé tenni az ingyenes parkolást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A költségvetési szervek és állami tulajdonú cégek közterületi parkolói is ingyenesek éjszaka. Ez nemcsak a lakosságnak nagy segítség, hanem az egészségügyi dolgozóknak is, akik így az éjszakai műszak idejére le tudják tenni a kocsit.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Luxusszállókban egyelőre nem várnak

A végigkérdezett jó néhány parkolóházat és mélygarázst, a legtöbb helyen már tudtak a rendeletről, de – például a szállodákban – bizonytalanok voltak, vonatkozik-e rájuk is a rendelet. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét kérdeztük.

„Értelmezésünk szerint a szállodákra nem vonatkozik, de megkérjük az Operatív Törzs iránymutatását„ – válaszolta.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Egyelőre luxusszállodákban ne próbálkozzunk, de a foghíjtelkeken üzemelő parkolóba se biztos, hogy beférünk.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Mivel minden helyet bérelnek nálunk, valószínűleg este is ki kell tennünk a „megtelt” táblát” – szabadkozott Várszegi Gábor, egy 18. kerületi autómosó és parkoló gépjármű elhelyezési menedzsere.

Várszegi Gábor Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Egy másik parkolóhelyen a 16. kerületben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők biztosan kinyitnak este 7-kor.

A lakosok jónak tartják az intézkedést

A által megkérdezett emberek többsége, még azok is, akiknek nincs autójuk, helyesli a döntést.

„Én nem járok autóval, de a gyerekeim igen, tőlük tudom, milyen nagy gond a parkolás„ – mondta a -nak Rácz Kálmánné. „Ez a rendelkezés segít, hogy közelebb parkolhassanak a lakóhelyhez, különösen azok, akik a belvárosban laknak.”

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Komoly pénzt takaríthatnak meg az autósok

Budapesten átlagosan 400-450 forintot kérnek el egy órára éjszaka a belvárosban. Tehát aki él a lehetőséggel, naponta közel 5 ezer forintot megspórolhat. Békéscsaba belvárosában 18 és 8 óra között óránként 100 forintot kérnek, ez hetente több mint 8000 forint. Szegeden a non-stop parkolóházban az esti időszakban 160 forint a parkolási óradíj, az egy éjszaka 1920 forintot jelent. Kecskeméten 350 forintot kérnek a parkolóházban óránként.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Mobilalkalmazás segít parkolóházat találni

A közelünkben található parkolóházakat a legkönnyebben a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilalkalmazással kereshetjük meg, melyet díjmentesen lehet letölteni okostelefonra a play aruházból, illetve az apple store-ból. A szintén ingyenesen elérhető Parkl alkalmazással az is látható, hogy a fővárosban melyik parkolóházban van még hely és melyik telt meg.

 

És ezeket olvastad már?