INSIDER

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását.
  • Szerző: Ripost

A rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez, a fertőzések és megbetegedésének számának csökkentéséhez, és a járvánnyal járó gazdasági károk mérsékléséhez, így a kormány úgy határozott: ezeknek a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormány tehát a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a gyed, gyes, gyet ellátások meghosszabbítása, s a kórházparancsnokok megbízásáról szóló jogszabály hatályát is meghosszabbítja, illetve az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket: pl. a hiteltörlesztések és végrehajtások felfüggesztését, a kata megfizetésének halasztását, az egyes szektorokban a járulékfizetési kötelezettséget.

Ugyancsak fenntartja a kormány azt a rendelkezést, hogy a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni – írja a Blikk.

2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?