INSIDER

A kórházakban marad a látogatási tilalom, az idősotthonban lakók viszont találkozhatnak a szeretteikkel

Az idősotthonokban már lehet látogatókat fogadni, a kórházakban azonban még nem. De a ballagók is kaptak jó hírt.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába.

Az autós zenei koncertek megtarthatóak. Ezek olyan koncertek, ahol a résztvevők az autókban ülve élvezik a koncertet.

Horvátországból a határátlépésnél egészségügyi ellenőrzés van, és 14 napos házi karanténba kell vonulniuk, ha visszajönnek Magyarországra.

Müller Cecília azt mondta, „kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon”. Egyre többen gyógyulnak meg, és már 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma is.

Az aktív fertőzöttek megyei megoszlása: Budapest 487 fő, Pest megye 144, Zala 202, Fejér 146, Komárom-Esztergom megye 135, Nógrád 22, Csongrád 13, Veszprém megye 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6, Győr-Moson-Sopron 5, Hajdú-Bihar 4, Jász-Nagykun-Szolnok 3, Vas 3, Borsod és Heves 2-2, Somogy 1. A többi megyében nincs aktív fertőzött.

Feloldották a látogatási tilalmakat a szociális otthonokban, de a tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy csak teljesen egészséges ember látogasson. Ha lehet, szabad térben találkozzanak az idősotthonok lakóival is a hozzátartozók. Ha rossz az idő, az idősotthonoknak biztosítani kell egy helyiséget, ahol a lakók fogadhatják a látogatókat. Fodrász, pedikűrös is mehet az intézménybe, de kötelező a szájmaszk viselése. Nyomatékosította, hogy ha több fekvőbeteg van egy idősotthoni szobában, egyszerre csak egy látogató érkezzen, maszkban, kezet mosva és fertőtlenítve.

A kijárási korlátozás azonban ugyanúgy fennáll még – hangsúlyozta.

A kórházakban még nem oldják fel a tilalmat, hiszen egy fekvőbeteg jobban ki van téve a veszélyeknek.

Lehetővé teszik, hogy a végzősök megtarthassák a ballagásokat, végigjárhassák az osztályokat. Azt viszont kérik, hogy a szülők ne menjenek be az épületbe, az udvaron várják a diákokat.

„A járványnak nincsen vége, csak stabilizálódott a járványügyi helyzet” – válaszolta kérdésre.

Az is örömteli, hogy a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt az influenzajárvány sem robbant be annyira.

És ezeket olvastad már?