INSIDER

A kórházak továbbra is elvégzik a sürgősségi beavatkozásokat

Minden kórháznak el kell végeznie azokat a beavatkozásokat a koronavírus-járvány idején is, amelyek életet mentenek vagy egészségkárosodást akadályoznak meg.
  • Szerző: Ripost

A március 16-án életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Erről most az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményt adott ki. Kiderült: a sürgős esetek ellátása folyamatosan zajlik az egész országban.

Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával azonnal forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz-kéri a minisztérium.

„A koronavírus-járvány az alapellátás szereplőitől, így a háziorvosoktól is bizonyos fokú alkalmazkodást igényel. Az országos tisztifőorvos már a járvány kezdeti stádiumában arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és a szakma szabályainak figyelembevétele mellett a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Ez nagy könnyebbséget jelent a betegeknek is, hiszen így például lehetőség nyílik arra, hogy telefonon is elintézzék a gyógyszereik felíratását, de nagy felelősséget ró a háziorvosokra, mert a megváltozott körülmények között is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük betegeik állapotát„ - áll az Emmi közleményében.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?