Létrehozva: 2020.02.20.

A cigiző utas oldotta meg a  Ryanair-botrányt

Áll a bál a Ryanair körül, az ír fapados légitársaság csúnyán megszívatta a Budapestről Gran Canariára induló utasait. Az utasok 6 órán át ültek a gépen indulás előtt, és nem engedték le őket, mert a kapitány túlsúlyosnak találta a gépet. Az utasoknak pénzért kínálták az ételeket – majd a 6 órányi üldőgélés után következett az 5 és fél órás út... Az ügyben vizsgálat indult.

Hiába büntették meg a Ryanairt, miután 2018-ban két egymást követő hétvégén is túlsúly miatt Budapesten hagyta a Gran Canariára igyekvő utasai csomagjait. Most kedden szintén ennél a járatnál akadt túlsúlyprobléma, melyet ismét aggályosan kezelt a légitársaság. A gép órákig állt, illetve körözött Ferihegyen a földön, hogy égesse a kerozint, az utasokat közben nem engedték le. A gondot végül az oldotta meg, hogy egy utas rágyújtott egy cigire. Erre kihívták a rendőrséget és kizárták az utazásból, majd erre a családja is visszalépett az úttól, leszálltak, és így megszűnt a túlsúly…

Fotó: 123RF

A gépen tartózkodott K. Nóra is, aki így mesélt a kálváriájukról a Ripost-nak:

„Rémálom volt az egész! Nem tudtuk, hogy mi van. A kapitány ritkán mondott valamit, azt is elég nehezen lehetett érteni, vagyis az információáramlás nem volt megfelelő. Idővel kiderült, hogy túlsúlyos a gép. Úgy döntöttek, hogy az üzemanyagtól kell megszabadulni úgy, hogy elégetik. Hiába szerettünk volna leszállni, nem lehetett, mindig csak azt mondták, 45 perc és indulunk. Órák teltek el így!„ – sóhajtja Nóra, aki ráadásul klausztrofóbiás, így még inkább megviselte a bezártság.

„ A gép ajtaja egy darabig nyitva volt, ott álltam sokáig, mert onnan jött friss levegő… Ráadásul, aki utazott már fapadossal, tudja, érdemes nagyon kiszámítani, hogy mit visz fel magával az ember a fedélzetre. Mivel ötórás repülésre számítottam, pont annyi vizet és élelmiszert vittem magammal, ami erre az időre elég. De a hatodik órában meg mindig kinn rostokoltunk a pályán, s nem engedtek ki senkit. Vizet nem adtak, sőt felajánlották, hogy akinek kell, vegyen magának, természetesen fedélzeti áron. A mosdót lehetett ugyan használni, de óriási sorok álltak előtte. Összesen 13 órát ültünk a gépen, sétálni, mozogni maximum a mosdóig tudtunk ”– számolt be a történtekről Nóra.

Az Utazás Mánia Facebook oldalát üzemeltető Hart Anikó két videóbejegyzést is közzétett a közösségi oldalon, a fia utazott a tetemes késéssel indult repülőn.

„Hiába kötelező késés esetén 3 óránként 15 eurónyi élelmiszerkupont adni az utasoknak, a Ryanair nem tett ilyet. Sőt, csak felszállás után juthattak az utasok ételhez és italhoz a fedélzeten, akkor is csak pénzért. A fiam, ismerve a szabályt, számlát kért, hogy a későbbi kártérítési igénye során azzal igazolja a fogyasztását a Ryanair felé, de nem adtak neki. Természetesen megtesszük a szükséges lépéseket„ – fogalmazott az édesanya.

A gép végül az üzemanyagégetéssel, illetve egy, tiltott dohányzás miatt leszállított utassal és a hozzá csatlakozó családjával együtt elérte a repüléshez szükséges súlyt, így hat órával később elindult.

A dohányos esete kapcsán megkerestük a rendőrséget, mely közölte: egy, a gép fedélzetén cigarettára gyújtó utas miatt kért a repülőgép személyzete rendőri segítséget. Rendőri intézkedésre azonban nem volt szükség, mivel az illető önként alávetette magát a személyzet kérésének és elhagyta a gép fedélzetét, mert kizárták az utazásból.

Fotó: MTI

A friss Ryanair-botrány kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár közölte: „felháborítónak tartjuk, ahogyan a légitársaság kezelte a felmerült problémát. Az utasoknak joguk van a tájékoztatáshoz, a légitársaságtól pedig elvárható, hogy mindent megtegyenek a kényelmetlenségek csökkentése érdekében”.

A politikusok nyomatékosították: minden esetben szigorúan fellépnek az utasok jogainak védelme érdekében, ezért fogyasztóvédelmi vizsgálatra utasították Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy megállapítsák: az eset kezelése során a Ryanair eleget tett-e jogszabályi kötelezettségeinek.

Az egyik repülős kártérítésekkel foglalkozó cég máris felhívást tett közzé a gépen tartózkodó utasoknak, jelezve, hogy a hatályos jogszabályok értelmében kártérítésre jogosult, akinek a gépe 3 óránál többet késett. Mint írják: „vannak olyan esetek, amikor kétséges, hogy jár-e vagy se, nem mindig egyértelmű. Ebben az esetben viszont biztosak a szakértők: hét óra késés, ellátás nélkül.”

A Ryanair Budapest–Gran Canaria utasainak kálváriája időrendben:

6:30 A menetrend szerinti indulási idő. Az utasok időben felszálltak a gépre, de az a kifutópálya előtt le is parkolt. Az utasok nem tudták, hogy mi történik, miért nem indul a gép. Információ morzsákat kaptak az egyre türelmetlenebb utazok. Egy türelmetlen férfi leszállt a gépről és hazament.

7:30 Az utasok információkra várnak, de hiába, a légikísérők azt mondják, ők sem tudják, miért nem szállhatnak fel.

8:30 Jönnek az első információk a légikísérőktől: túl nehéz a gép, ezért állnak. Megkérdezik: akad-e önként jelentkező, aki visszalépne.

9:30 Mivel senki sem akart önként leszállni a túlsúlyos gépről, az a döntés születik, hogy az üzemanyagtól kell megszabadulni, ezért égetni kezdik azt, állnak még egy órát Ferihegyen, majd Madridban tankolnak, hogy elég legyen az üzemanyag az úti célig.

9:40 Elindul a gép a futópálya elé. Ekkor volt egy dilemma, Madrid azt mondta, hogy nem tudja fogadni a gépet, Barcelonában kell megállni.

11:30 5 óra várakozás után egy utas nem bírja tovább a késéssel járó nyomást és rágyújt. A gép visszagurul.

12:00 A tiltás ellenére dohányzó utas elhagyja a gépet. Az ablakból látták, hogy megjelennek a rendőrök. A rendőrök fél órát álltak kint, a gépen mindenki egyre idegesebb lett. Egyszer csak a dohányzó férfi családja is úgy dönt, leszáll, így megoldódik a súlyprobléma – és a gép így elindulhat!

12.18-kor 296 utassal elindult a gép, 45 percet állt Madridban, ahol tankolt, majd tovább repült és délelőtt 10 óra 55 perc helyett – bő hétórás késéssel – 18 óra 12 perckor érkezett meg Gran Canariára, a Las Palmas repülőtérre. A jelentős késés ellenére szerencsére a fedélzeten nem volt pánikhangulat, senki nem lett rosszul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Megsemmisítő csapást mértek az oroszok Ukrajna egyik legfontosabb parancsnokságára Odesszában

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal