INSIDER

65 migráns bujkált a Tisza árterében, nem hiszed el, hogy buktak le

Az illegális migránsok Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • Szerző: Ripost

A Tisza árterében, Szeged-Gyálarét külterületén bujkált a migránscsoport.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hőkamera kezelője szúrta ki őket.

Fotó: police.hu

Vasárnap délelőtt10 óra 30 perckor Csongrád-Csanád megyében, Szeged-Gyálarét külterületén, a Tisza árterében nagy mozgásra lett figyelmes a hőkamera kezelője. Rögtön értesítette is a határrendészeket.

Fotó: police.hu

A jelzésre a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrei mentek a helyszínre, ahol összesen 65, magát szír állampolgárnak valló embert tartóztattak fel.

Fotó: police.hu

Az illegális migránsok Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportot visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írta a police.hu.

Az M1-es autópályán, Mocsa külterületén állították meg a rendőrök a kistehergépkocsit, amelyben a 27 éves román sofőr húsz illegális migránst akart Ausztriába juttatni.

A rendőrök – a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály munkatársainak információi alapján – 2021. augusztus 24-én 6 óra 45 perckor állítottak meg egy román honosságú kistehergépkocsit az M1-es autópályán Mocsa térségében. A jármű csomagterében, a ponyva alatt megbújva utazott 20 illegális migráns férfi, akik magukat iraki, szír illetve szomáliai állampolgároknak vallották. A raktérben utazók a rendőröknek sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A járőrök a gépkocsi vezetőjét elfogták, majd őt az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányságra előállítják.

Az iraki, szír, valamint szomáliai férfiakat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében az egyenruhások visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A román sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.

A rendőrök 2021. augusztus 24-én, 1 óra 40 perc körüli időben a 86-os számú főút, 49-es kilométerszelvényében, Körmend térségében állítottak meg egy francia forgalmi rendszámú gépjárművet, amelyet egy 25 éves román férfi vezetett. A sofőrön kívül a gépkocsiban tizenkét férfi utazott, akik afgán állampolgárnak mondták magukat. A férfiak a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 36 határsértő Bács-Kiskun megyében.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. augusztus 24-én 1 óra 45 perckor 10 külföldit tartóztattak fel Kelebia közigazgatási területén. Bácsszentgyörgynél 2 óra 10 perckor 12 főt, majd 3 óra 25 perckor 14 illegális migránst tartóztattak fel.

A csoportok tagjai szír és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?