Létrehozva: 2020.12.31.

2021 a remény éve lesz – Jövőre együtt legyőzzük a járványt!

A vártnál korábban, már szerdán megérkezett hazánkba az újabb szállítmány a Pfizer-vakcinából, összesen 70 ezer adag, és azt azonnal szétosztották az ország 21 oltóközpontja között. Kezdődik a klinikai együttműködés az orosz Sputnik-V oltóanyaggal is. Ma azzal a gondolattal kívánunk egymásnak boldog új esztendőt, hogy 2021 a remény éve lesz, és összefogással, az oltás segítségével legyőzzük a világjárványt.

Nehéz év áll mögöttünk, külön-külön és együtt is megvívtuk harcunkat a koronavírus-járvánnyal. Orvosok, nővérek, tanárok, rendőrök és eladók váltak hőseinkké, sokan dolgoztak azért, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél többen meggyógyuljanak, és közben ne álljon le a gazdaság, megőrizhessék működőképességüket, egzisztenciájukat a családok is.

Fotó: MTI

A járvány elleni küzdelem új szakaszába lépett, amikor megérkezett az első oltóanyag-szállítmány, mert a vakcináktól várhatjuk, hogy visszakapjuk régi életünket, szabadságunkat. A jelek biztatóak: tegnap, a vártnál is korábban megérkezett az újabb 70 ezer adag Pfizer- BioNTech oltóanyag, ezúttal repülőgépen, ahonnan a raktárbázisra vitték, majd onnan osztották szét a megyei és fővárosi kórházakban lévő 21 oltópontra. Még szerdán mindenhová meg is érkezett a vakcina.

Győr, 2020. december 30.
A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt katonák viszik 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. A vakcinákat tartalmazó hűtőládákat 21 oltópontra szállítják, az oltóanyag több fővárosi és vidéki kórházba jut el.
MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt négy nap alatt már 3789 egészségügyi dolgozó felvette az oltást, az új szállítmány 35 ezer ember beoltására lesz elegendő, a jövő héttől pedig folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok. Egy-egy oltóponton több szobában is folyamatosan oltanak.

Nyíregyháza, 2020. december 27.
Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
MTI/Balázs Attila

Eddig több mint 600 ezer ember jelezte, hogy szeretne vakcinát kapni, a számuk folyamatosan nő. A tömeges oltás márciusban kezdődhet meg, és az optimista szakemberek szerint nyárra letehetjük a maszkot, 2021-ben pedig legyőzhetjük a világjárványt és visszakaphatjuk a járvány előtti életünket.

Háromezer önkéntes kaphatja meg az orosz vakcinát

Megérkezett hazánkba az orosz Sputnik-V vakcina, amit háromezer önkéntes fog megkapni, ezzel Magyarország bekapcsolódik a klinikai vizsgálatokba. A Szputnyik-V vakcinával Oroszországban eddig mintegy 22 ezer embert oltottak be, a napokban már a 60 év felettieket is oltják. Megkezdték a tömeges oltást Argentínában és Fehéroroszországban is. A vakcina egyébként egy úgynevezett vektorvakcina, ez a technológia 20 éves múltra tekint vissza.

Fotó: Shutterstock

Lényege, hogy ártalmatlan humán vírusokba bejuttatják a veszélyes vírus egyes részeit kódoló géneket, és a szervezet így megfertőzött sejtjei maguk termelik meg az immunrendszert felkészítő, a veszélyes vírusra jellemző molekulákat. Az eddigi adatok szerint 95%-os hatékonyságú, és szintén kétszer kell beadni. A gyártó Gamaleya Központ egyébként részt vett a MERS és az Ebola elleni vakcinák kifejlesztésében is.

Nagy-Britanniában újabb oltás kapott zöld utat

A Pfizer-BioNTech vakcinája után Angliában zöld utat kapott a hatóságoktól az AstraZeneca gyártmánya is. Az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyagot január 4-én kezdik el beadni a szigetországban, első körben 100 millió adagot rendeltek belőle – írják a brit lapok. Ez a vakcina ugyanazzal a technológiával készült, mint az orosz, tehát vektorvakcina. A hatékonyságát 70,4%-ban állapították meg, ami elég ahhoz, hogy a beoltottak, még ha meg is betegednek, nem kerülnek kórházba. Angliában egyébként elég nagy a baj: rekordot döntött a megbetegedések száma az új koronavírus mutáció miatt: legutóbb több mint 53 ezer beteget regisztráltak.

Még egy kicsit ki kell tartani!

Ahhoz, hogy jövőre jobb évünk legyen, meg kell őrizni a fegyelmezettséget és a következő hetekben, hónapokban még ki kell tartani. Nem szabad belefáradnunk a járványügyi intézkedések betartásába. Különösen szilveszterkor fontos, hogy betartsuk a kijárási korlátozást és azt, hogy legfeljebb tízen szilvesztereznek együtt, lehetőleg csak az együtt élő családtagok. Hiszen szeretnénk jövőre is a szeretteinkkel köszönteni az új évet. Aki szeretné megkapni az oltást, feltétlenül regisztráljon!

vakcinainfo.gov.hu

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány