INSIDER

20 kérdés és válasz az újranyitásról – Mit szabad és mit nem? Hová mehetünk a hosszú hétvégén?

Budapest is megnyitott, megszűntek a kijárási korlátozások, kinyitottak az éttermek. Sokan nem tudják, mit szabad és mit nem – most a Ripost összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
 • Szerző: Ripost

 1. Van-e még különbség a budapesti és vidéki korlátozások között? NINCS. Már Budapestre is a vidéki szabályok érvényesek, Pest megyéhez hasonlóan. Két komoly kivétel van: a 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak vidéken június 1-től, Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg, illetve vidéken már megnyithattak az óvodák és bölcsődék, a budapestiek június 2-től nyithatnak meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
 1. Vannak-e még kijárási korlátozások? NINCSENEK, de a távolságtartásra ügyelni kell, és maszkot kell hordani az üzletekben, tömegközlekedésben. De már nem kell “alapos indok” az utcán tartózkodáshoz.

 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

 1. Megmaradt-e az idősek idősávja a bevásárláskor? IGEN. A 65 év felettiek továbbra is csak 9-12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, patikákban, drogériákban és piacokon, a 65 év alattiak pedig csak 9 óra előtt vagy 12 óra után. A piaci idősávokon a helyi önkormányzatok módosíthatnak. A többi üzletre nem vonatkozik az idősáv-korlátozás, csak erre a 4 típusra.

Fotó: ripost

 

 1. Hol kötelező maszkot hordani? A tömegközlekedés járművein és az üzletekben történő vásárláskor.

Fotó: Ripost

 1. Megbüntethetnek-e a tömegközlekedésben, ha nincs rajtunk maszk? NEM, de ellenőrök járják a járműveket, és leszállíthatnak, ha maszk nélkül utazunk.

Fotó: Ripost

 

 1. Lesznek-e gyereknapi rendezvények? IGEN, de a legtöbb helyi önkormányzat nem szervezte meg saját szabadtéri rendezvényét. A kaland- és élményparkok, vadasparkok, várak, arborétumok, nemzeti parkok szerveztek sok helyen ilyen eseményt, távolságtartással.

Fotó: MTI

 1. Kinyithatnak-e a játszóházak? IGEN, sokfelé ki is nyitnak, de a helyek fele még zárva lesz. A gyerekeknek az arcmaszk nem kötelező, de a szülőknek igen. A mosdókban és a pultnál kézfertőtlenítőt helyeztek ki, és kérik a 1,5 méteres távolság betartását. Mezítláb nem lehet játszóházazni, a zokni kötelező.GyerekekFotó: Pixabay.com

 

 1. Kinyitnak-e a ruhaboltok és egyéb üzletek? IGEN, de bent maszkot kell hordani.

Fotó: pixabay.com

 1. Kinyitnak-e a hivatalok és a bankok? IGEN, de mindenhol ösztönzik az elektronikus és telefonos ügyintézést.

 

 1. Mehetünk-e parkba, játszóterekre? IGEN. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.

Fotó: Ripost

 1. Dolgozhatnak-e a fodrászok, műkörmösök, egyéb szolgáltatók? IGEN, de ügyelni kell az üzleten belüli távolságtartásra, és a dolgozóknak maszkot kell hordaniuk.

 1. Kinyitnak-e a hagyományos mozik? NEM. Már szabad nekik, de nincsenek filmek, mert a forgalmazók a járvány miatt nem tudnak új premiereket biztosítani. A következő hetekben szinte biztos, hogy még nem nyitnak ki.
 1. Kinyithatnak-e a cukrászdák, éttermek, sörözők? IGEN, megszűnt minden korlátozás a 1,5 méteres távolságtartást leszámítva, a dolgozók kötelesek maszkot hordani.

Fotó: Northfoto

 1. Kinyithatnak-e a szállodák, panziók? IGEN, megszűnt minden korlátozás a távolságtartást leszámítva.

Fotó: Profimedia

 1. Kinyitnak-e a strandok? IGEN, a hétvégén a legtöbb helyen nyitnak is, de feleannyi vendéget engedhetnek be, mint korábban. Egy vendégre 4 négyzetméter vízfelület és 16 négyzetméter kinti terület kell, kötelező a távolságtartás és a papucs.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

 1. Szabad-e esküvőt, lagzit, temetést, nagy családi rendezvényt tartani? IGEN, de maximum 200 fővel, szigorú távolságtartási előírásokkal – vidéken június 1-től, Budapesten június 15-től.

Jó kapcsolat 01

Fotó: Pixabay.com

 1. Kinyitnak-e az iskolák? NEM, marad a digitális oktatás a hátralevő két hétben. “Rendes” tanórák már nem lesznek, csupán kiscsoportos és személyes konzultációk.

Fotó: Komka Péter / MTI

 1. Mehetünk-e sportrendezvényre? IGEN. De a távolságtartás kötelező. A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, egymás mögé nem szabad ülni, a másfél métert tartani kell a vécékben, vendéglátóhelyeken, üzletekben is.

Fotó: Getty Images

 1. Kinyithatnak-e a diszkók, lesznek-e koncertek, fesztiválok? EGYELŐRE NEM, továbbra is csak “karanténkoncertek” lesznek. A tömegrendezvényeket június 20-ig tiltják, kivéve a trianoni megemlékezéseket.

(a fotó csak illusztráció)

 1. Kinyithatnak-e az egyetemek? IGEN, nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor dönt. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?