POLITIK

Ijesztő chicagói statisztikák, a koronavírus járvány leginkább a feketéket sújtja

Megdöbbentő adatok láttak nagyvilágot az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb városából Chicagóból.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

A megbetegedések közel felét az afroamerikaiak teszik ki, míg más népcsoportok sokkal kisebb arányban fertőződnek. Ráadásul a halálesetek több, mint 70 százaléka is a feketék közül kerül ki.

Az április 5-i adatok szerint 1824 megbetegedett volt afroamerikai Chicagóban, ami hozzávetőleg 40-45 százaléka az összes 4680 koronavírus fertőzöttnek. 847 fehér, 478 spanyol ajkú (hispanic) és 126 ázsiai származású volt a hivatalosan megerősített esetek között.

A 98 haláleset 72 százaléka került ki a feketék közül.

Egész Illinois államra jellemzőek ezek az arányok. A megbetegedettek 41 százaléka a feketék közül kerül ki, miközben az összlakosságnak csupán 14 százalékát adják.

A vércsoport is számít?

Egy márciusban publikált tanulmány szerint összefüggés mutatható ki a vércsoport típusa és a koronavírus-fertőzés valószínűsége között. A Vuhani Egyetem kutatói az elvégzett esettanulmányok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az A vércsoportba tartozó személyek érzékenyebbek a fertőzésre más vércsoportbeli személyekhez képest.

A kínai tudósok állítása szerint az A típusú vércsoporttal rendelkezők jellemzően érzékenyebbek a koronavírusra, mint a nullás típusúak. A kínai orvoskutatók több mint kétezer Covid-19-fertőzésben szenvedő betegnél végeztek előzetes kutatást két kínai kórházban, Vuhan városában – amely a globális járvány forrásának számít. A 2173 koronavírusos beteg vértípusait összehasonlították 3694 egészséges vuhani lakos vércsoportjával. A kutatók az összehasonlító elemzésből megállapították, hogy az A vércsoportba tartozó személyek érzékenyebbek a fertőzésre, és hajlamosabbak a súlyosabb tünetek kialakulására, ezzel szemben a nullás vércsoportba tartozóknál a betegség kimutathatóan alacsonyabb kockázata áll fenn.

A kutatók, a Vuhani Egyetem Zhongnan Kórházának professzora, Wang Xinghuan vezetésével megállapították, hogy míg a nullás vércsoport a kínai lakosságban gyakoribb (34%), mint az A típusú (32%), a Covid-19-es fertőzésben szenvedő betegek körülbelül 41% -a rendelkezett A-vércsoporttal, ezzel szemben a nullás típusú emberek közül mindössze 25%.

Inkább a férfiak?

A nők immunrendszere összességében jobban védekezik a vírus ellen, míg a férfiak esetében nagyobb arányú a halálos kimenetel a koronavírussal való fertőződés után – számolt be egy kutatás eredményeiről a New York Times. Habár a nők és férfiak durván egyenlő arányban fertőződtek meg, a kutatók azt találták, hogy a férfiak körében 2,8 százalékos a halálozási arány, míg a nők esetében ez a szám 1,7 százalék.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?