Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.04.16.

Így adja vissza a kormány a 13.havi nyugdíjat

Ismertette a pénzügyminiszter helyettese, milyen ütemezés szerint adja vissza a nyugdíjasoknak a kormány azt a 13. havi nyugdíjat, amit a balliberális kormány elvett tőlük.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvánnyal járó válság nehezen érinti a nyugdíjasokat is, nem csak lelkileg és fizikailag nehéz ez a mostani helyzet nekik. Ezért a kormány visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, a jogosultak 2021 elején negyedhavi juttatással számolhatnak. Ez nagyjából hetvenmilliárd forintot jelent. A folyamat végén, 2024-ben teljes havi összeget kapnak a nyugdíjasok – mondta Tállai András, aki arról is beszélt, hogy amíg a Gyurcsány–Bajnai-kormányok válságkezelés címén jórészt csak lakossági megszorításokat vezettek be, addig most gazdaságélénkítésről és a társadalom életét megkönnyítő lépésekről születik döntés.

Fokozatosan, négy lépcsőben visszaépíti a kormány a 13. havi nyugdíjat. Elsőként 2021 februárjában érkezik pénz ilyen címen a nyugdíjasokhoz, akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak. Mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, így kijelenthető, hogy az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok.

Fotó: MTI

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy két év múlva, vagyis 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak extra juttatásként, ezután a 2023-as kifizetés háromnegyed havi summának felel majd meg. 2024-ben a folyamat a végére ér, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz. A 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek.

Tállai András kifejtette, hogy az intézkedés pontos képet ad a kormány válságkezelési elképzeléseiről. Krízis idején nem megszorításokra, nem a lakosság megsarcolására van szükség. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a gazdaság talpra állhasson, a társadalom anyagi helyzete pedig ne roggyanjon meg – vélekedett a miniszterhelyettes.

Szerinte ezt szolgálja megannyi utóbbi időben hozott döntés a kilakoltatások megállításától kezdve a kisvállalkozók adójának elengedésén és számos dolgozó járulékának csökkentésén keresztül a lejáró gyes-, gyed-, gyetjogosultságok meghosszabbításán át az egészségügyi béremelésig vagy a 13. havi nyugdíj visszavezetéséig.

– A kormánynak most az a dolga, hogy az elrugaszkodáshoz szükséges anyagi eszközöket a gazdasági szereplők és a társadalom rendelkezésére bocsássa – mondta Tállai András, megemlítve, hogy a legutóbbi válság idején, 2008-ban, 2009-ben a Gyurcsány–Bajnai-kormány éppen ellenkezőleg cselekedett.

– Annak idején brutálisabbnál brutálisabb lakossági megszorításokat vezettek be, sok más mellett akkor vették el a 13. havi nyugdíjat is – emlékeztetett a miniszterhelyettes. Utóbbi lépésről szólva úgy fogalmazott: Gyurcsányék a válságban elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont krízis idején is ad a nyugdíjasoknak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

hirtv.hu

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba! + videó

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra