POLITIK

Horváth József: A migrációról ma sincs egységes álláspont

Annak ellenére, hogy szeptemberre új migrációs csomagot ígért az Európai Unió, még mindig eltérnek a vélemények az illegális bevándorlás helyzetének kezeléséről.
  • Szerző: Ripost

A migrációs kérdések kétféle megítéléséról az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, Horváth József beszélt pénteken az M1 aktuális csatornán.

A szakértő azt mondta, Horst Seehofer német belügyminiszter nemrég a kitoloncolások felgyorsításáról és a fogadó országon kívül történő ellenőrzésről beszélt. Ezzel szemben Eva Johnsson svéd belügyi biztos szerint a kitoloncolásokat „európai módon” kell végrehajtani, ami lényegében azt jelenti, hogy nem toloncolják majd ki az embereket.

A biztonságpolitikai tanácsadó szerint egy ilyen nyilatkozatot a szervezett bűnözést irányító bandák, illetve Afrika és az arab világ úgy értelmez, hogy büntetlenül lehet migrálni. Az illegális bevándorlók pedig úgy gondolhatják, hogy van egy-két, Magyarországhoz hasonló kisebb akadály előttük, de várják őket Nyugat Európában – mondta Horváth József.

És ezeket olvastad már?