POLITIK

Hogy lesz így Karácsonyból miniszterelnök-jelölt?

Komoly veszélyt jelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeire, hogy a magyarok elsöprő többsége (83 százalék) szerint Magyarország mindenkori kormányfőjének kell tudnia angolul – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.
  • Szerző: RIPOST

A teljes felnőtt népesség 83 százaléka várja el, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul ahhoz, hogy „az ország érdekeit tudja képviselni”, s csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy ez nem szükséges.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a bal- és a jobboldali média is, az egyértelmű társadalmi elvárás megnehezíti számára az előválasztáson való indulásának bejelentését.

Utoljára a szocialista Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet, márpedig Karácsony aligha akar közös platformra kerülni velük.

Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi kormányfő munkájával szemben kritikusok körében is négyből hárman (73 százalék) nem hajlandóak elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Márpedig az előválasztáson résztvevők ebből a körből fognak kikerülni.

Az Orbán Viktor angoltudásában biztos kormányfő-pártiak körében még ennél is magasabb, 90 százalékos az a mindenkori kormányfő angoltudásával szembeni elvárás. Ritkán ért egyet közéleti kérdésekben ez a két tábor.

A társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18-29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, 60 évnél idősebbek) esetében is 4-ből 3 ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának.

Karácsony Gergely a hét elején annak kapcsán volt kénytelen magyarázkodni, hogy kérdések merültek fel a nyelvtudásával, pontosan annak hiányával kapcsolatban. A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje múlt héten a The Economistnak adott interjút tolmács segítségével.

 

Se doktori fokozat, se nyelvvizsga

„Hogyan lehet Karácsonynak diplomája nyelvvizsga nélkül? Hogyan taníthatott adjunktusként egyetemen?” – tette fel a kérdést Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A diploma megszerzésének 1996 óta feltétele a nyelvvizsga. Deák Dániel felhívta arra a figyelmet, hogy Karácsony önéletrajza szerint 1995 és 2000 között az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szerzett egyetemi diplomát, 2004-től pedig a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében oktatott, először tanársegédi, majd adjunktusi pozícióban. Később, 2007-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének PhD-hallgatója volt a jelenlegi főpolgármester, de – mint a szakértő fogalmazott – arról már nincsenek hírek, hogy doktorált-e. „Vélhetően a nyelvvizsga hiánya miatt ez nem sikerült neki, hiszen ehhez két nyelvvizsga is kéne” – fűzte hozzá.

Deák Dániel szerint rengeteg kérdést felvet a Karácsony-botrány, többek között azt, hogy milyen előjogok alapján mentesült a nyelvvizsga-követelmények alól? A Semmelweis Egyetemen például a tanársegédeknek is követelmény a nyelvismeret, a Corvinuson egy oktató az adjunktusi kinevezéséhez pályázatot csak akkor nyújthat be, ha a tudás, a tapasztalat és az idegennyelv-ismeret kutatási eredményekkel és rendszeres hazai és nemzetközi publikációkkal is párosul.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?