Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2019.09.03.

Századvég: Tarlós István toronymagasan vezet

A közelgő önkormányzati választások kapcsán a Századvég megvizsgálta, hogy a budapestiek hogyan vélekednek Tarlós Istvánról és az ellenzéki főpolgármester-aspiránsokról. A kutatás kitért arra is, hogy a választók hogyan látják az egyes jelöltek esélyeit az októberi választáson.

A megkérdezettek többsége (53 százaléka) pozitív véleménnyel van Tarlós Istvánról, 44 százalékuk nyilatkozott ettől eltérően. Megállapítható, hogy a budapesti választók a jelenlegi főpolgármestert integratív politikai karakternek tartják, aki ezáltal nem pusztán a jobboldali érzelmű szavazók körében tett szert népszerűségre. A választók továbbá értékelik az eredményes városvezetést: a budapestiek 57 százaléka elégedett Tarlós főpolgármesteri tevékenységével, és csupán 42 százalékuk vélekedik negatívan a városvezető munkájáról.

Ezzel szemben az ellenzéki jelöltekről a közvélemény kedvezőtlen véleménnyel van, amely elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy az egyes ellenzéki aspiránsok Budapest helyett továbbra is egymás legyőzésével foglalkoznak, folytatva a korábban megindult hatalmi harcokat.

Karácsony Gergely elutasítottságának mértéke jelentősen meghaladja a róla kedvezően vélekedők arányát: a budapestiek 52 százaléka negatívan vélekedik a baloldal főpolgármester-jelöltjéről, és csupán 41 százalékuk nyilatkozott pozitívan a zuglói városvezetőről. A jelenség hátterében részben Karácsony eredménytelen polgármesteri tevékenysége, részben pedig az a körülmény áll, hogy Karácsony Gergely főszereplője volt a belharcokkal tarkított főpolgármesteri-előválasztásoknak, amely tovább rombolta a tekintélyét.

Puzsér Róbert mind a jobb-, mind a baloldali szavazók körében népszerűtlen: a válaszadók 73 százaléka elutasítja a showman személyét, és pusztán 18 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

Berki Krisztiánról a budapestiek 84 százaléka negatív véleménnyel van, és mindössze 3 százalékuk szimpatizál a médiacelebbel.

Puzsér és Berki lakossági megítélése azt mutatja, hogy a televíziós személyiségként szerzett viszonylagos népszerűség nem konvertálható politikai tőkévé, illetve a politikai tapasztalatok hiányát sem díjazzák a választók.

A kutatás rámutat, hogy még az ellenzéki szavazók tekintélyes része sem tartja reálisnak, hogy valamelyik ellenzéki jelölt győz október 13-án: a megkérdezettek közel háromnegyede (71 százaléka) Tarlós István, a FIDESZ_KDNP jelöltjének győzelmével kalkulál a voksoláson, míg Karácsony győzelmét pusztán 20 százalékuk tartja valószínűnek.

Puzsér Róbert megválasztására a válaszadók mindössze 2 százaléka számít, míg Berki Krisztián esetében ez az arány 1 százalék.

A megkérdezettek pozitívan ítélik meg a jelenlegi főpolgármester kvalitásait is: 60 százalékuk szerint Tarlós István erős kezű vezető, 51 százalékuk pedig úgy véli, hogy alkalmas a főpolgármesteri pozíció betöltésére. E kedvező kép Tarlós István 16 éves polgármesteri és 8 éves főpolgármesteri tevékenysége során elért eredményeivel magyarázható.

A zuglói polgármestert ezzel szemben csupán a megkérdezettek 15 százaléka tartja erős vezetőnek, és többségük alkalmatlannak tartja a főpolgármesterségre (33 százalékuk vélekedik ettől eltérően). Ezen felül Karácsony Gergelyt a válaszadók 54 százaléka tapasztalatlan és bizonytalan politikusnak tartja, míg Tarlós István esetében ez az arány mindössze 5 százalék. A budapestiek véleménye feltehetőleg Karácsony Gergely sikertelen zuglói polgármesteri tevékenységével áll összefüggésben. A megkérdezettek 55 százaléka szerint Karácsony közel áll Gyurcsány Ferenchez, míg a jelenlegi főpolgármesterről csupán 1 százalékuk feltételezi ezt.

Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, Tarlós István a szavazatok 49 százalékát kapná, ezzel szemben Karácsony Gergelyre 36 százalék szavazna. Puzsér Róbertre a budapesti választópolgárok 7 százaléka, Berki Krisztiánra 1 százaléka szavazna. A bizonytalanok és rejtőzködők aránya e kérdésben 7 százalék.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin a harmadik világháborúról beszélt

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

metropol.hu

Dolhai Attila óriási örömhírt jelentett be a lányáról, Lucáról – videó

vg.hu

Végleg bezár Ördög Nóráék balatonfüredi boltja

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

mandiner.hu

Dezső Andrásnak (ahogy nekem is) már volt baja a NER működéséből. A luxus Ludas Matyinak még semmi

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-