RIPOSTER

Hamis papírokkal érkezett Európába a 7. kerületben erőszakoló migráns

Zavaros történettel, norvégiai nagynéniről szóló mesével, piacon vett hamis papírokkal érkezett Európába, még 2015 januárjában az a migráns, aki két napja hajnalban megerőszakolt egy védtelen fiatal lányt Budapesten a VII. kerületben. Hajnalban rontott rá, a kihalt Kéthly Anna téren. A Ripost információkhoz jutott az elkövető zavaros és ellenőrizetlen személyazonosságával kapcsolatban.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ahmed A. B. története rávilágít az Európai Unió migránspolitikájának teljes zűrzavarára. Arra, hogy milyen súlyos veszélyt jelent eredeti dokumentumokkal nem rendelkező embereket ellenőrizetlenül, kizárólag a saját elbeszélésük alapján, valódi kontroll nélkül átengedni a határon.

Az erőszakot elkövető Ahmed H. B. kétségbevonhatatlan személyazonosságára ugyanis a mai napig nem sikerült fényt deríteni. Az tény, hogy Kenyából 2014 decemberében repülővel érkezett Európába, kenyai papírokkal, de miután ezek valódisága megkérdőjeleződött, később többféle verziót is tollba mondott a különböző hatóságoknak. Egyiket sem tudta dokumentumokkal alátámasztani.

Előbb a Norvégiába történő bejutással próbálkozott, egy ott élő nagynénire hivatkozva, de a norvég hatóságok végül kiutasították.

Mivel a kenyai repülő amivel eredetileg érkezett Budapesten landolt, így visszatoloncolták Budapestre. A magyar hatóságokban nyomban erős kétely támadt Ahmed H. B. igazi személyazonossága és kenyai papírjainak valódisága felől, ezért többször és hosszasan kihallgatták. A sokadik alkalommal – talán mikor úgy érezte, szorul a hurok – már azt vallotta, hogy a papírjai nem valódiak, azokat Kenya fővárosában, az egyik piacon a Maasai-marketen vásárolta.

Budapest Kéthly Anna tér. Ebben a parkban erőszakolta meg áldozatát, két napja hajnalban Ahmed B. A. Fotó: Keller Mátyás

Hirtelen váltott a hatóságok előtt az állampolgárságát illetően is, innentől kezdve az állította, hogy nem is kenyai, hanem szomáliai állampolgársággal rendelkezik. Erről azonban semmiféle dokumentumot, bizonyítékot nem tudott felmutatni.

Ahmed H.B. ekkor az életkorán is „változtatott”. Az először bemutatott kenyai papírokon az áll, hogy 1989-ben született, vagyis 2014-ben 25 évesen érkezett Európába. Az új, már semmiféle papírral alá nem támasztott verzió az volt, hogy ő 7 évvel fiatalabb, vagyis 1996-ban született, tehát érkezésekor legfeljebb a 18. évét töltötte be.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tud semmiféle, még csak közvetett bizonyítékot sem mutatni személyazonosságát illetően, azt állította, hogy Szomáliában egy olyan kisebbségi törzsi területen Qoryoley-ban született, ahol egyáltalán nincs hivatal, közigazgatás, anyakönyvezés. Előadása szerint apját és bátyját az Al-Shabaab nevű muszlim katonai alakulat megölte, mert a bátyja nem akart csatlakozni a seregükhöz. Az apja ez ellen tiltakozott, őt ezért ölték meg.

Ekkoriban 16 éves volt, menekülni kényszerült, nehogy őt is megöljék. Édesanyja otthon maradt, négy lénytestvérével. Muszlim vallású. Iskola mellett apjának a munkáját segítette, aki autószerelő volt egy garázsban.

Az ellentmondásos körülmények és amiatt, hogy hosszú időn át a hamisnak mondott papírokkal próbálkozott, végül nem kapta meg a menekült státuszt, ideiglenes oltalmazott lett, mivel egyelőre azt sem lehetett tisztázni, hogy hova lehetne visszatoloncolni.
A megérkezése után néhány héttel, a értesülése szerint, máris volt rendőrségi ügye, 2015. februárjában kábítószerrel kapcsolatos ügyekben indult ellene eljárás.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?