Létrehozva: 2019.12.07.

Gyülekeznek a migránsok a határ szerb oldalán, válságstáb Magyarkanizsán

Novemberben mintegy négyezren próbáltak meg Szerbián keresztül az Európai Unióba jutni. Növekszik a migránsok száma a magyar határ közelében.

A magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsa vezetése szerint az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az illegális bevándorlók száma a településen, ezért újra felállították a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstábot. Ez a testület járt el a 2015-ös migránsválság idején is.

A megígért állami támogatás eddig nem érkezett meg, a község pedig kezd kiapadni erőforrásaiból – jelentette ki Lackó Róbert, a válságstáb vezetője.

„Az egyetlen megoldás erre a problémára a fokozott rendőri jelenlét volna. Tudni kell, hogy ezelőtt két héttel egész pontosan november 19-én egy kérvénnyel fordultunk a belügyminiszter úrhoz, sajnos erre még választ nem kaptunk. Azóta változott nagyban a helyzet Magyarkanizsán, hiszen a tél beálltával az egyre idegesebb migránsok betörnek lakatlan házakba.”

A helyiek közül többen is a válságstábhoz fordultak azzal a problémával, hogy a migránsok már a katolikus és a pravoszláv temetőkben is megjelentek – tette hozzá Lackó Róbert.

Lackó Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy szeretnék megakadályozni, hogy a lakosság utcai tiltakozással lépjen fel a migránsok ellen, és szeretnék azt is, ha a helyiek biztonságban éreznék magukat, most ugyanis „már az utcára sem mernek kimenni”.

A migránsok a hideg idő elől gyakran menekülnek elhagyatott, üres házakba. Magyarkanizsán egy valamikori pizzéria melletti üres házban is többször láttak már bevándorlókat a helyiek. A Pannon RTV helyszíni riportja idején egy önkéntes csapat épp préselt falapokat szerelt a betört üvegekre, hogy a bevándorlók ne tudjanak bejutni.

Lezárják a lakatlan épületeket, hogy ne költözzenek be a migránsok
Fotó: Pannon RTV

Próbálunk helyrehozni elhagyatott házakat, most épp itt az iskola, óvoda környékén. Legalább itt megvédjük a gyerekeket” – mondta el a stábnak Ladócki György.

Szabadka környékén is egyre többen vannak, a határ menti erdőkben több tucatnyian sátoroznak. Segélyszervezetek jelentése szerint a helyzet kezd a 2015-ös migránsválság idején tapasztaltakra hasonlítani.

November hónap kapcsán új rekordról számolt be a szerb idegenrendészeti hatóság, mintegy négyezren próbáltak meg Szerbián keresztül az Európai Unióba jutni. A presevói központ már egy éve nem üzemel, de egy héttel ezelőtt újra megnyitotta kapuit, akkor mintegy négyszáz migránst vittek el oda.

A szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság szerint hamarosan a magyar határ melletti településeken állomásozó illegális bevándorlókat is oda szállítják, hogy csökkentsék a nyomást a szerb-magyar határon.

A migránsválság 2015-ös tetőzésekor mintegy egymillió ember haladt át Szerbián főként Magyarország irányába. A fizikai határzár felállítása után számuk jelentősen megcsappant, de néhány ezren így is mindig vannak, akik a nyugat-balkáni országon keresztül igyekeznek az Európai Unió államaiba jutni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrülten izgalmas kérdés, amely sorsdöntő a magyar fociválogatott életében

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett