POLITIK

Gyülekeznek a migránsok a határ szerb oldalán, válságstáb Magyarkanizsán

Novemberben mintegy négyezren próbáltak meg Szerbián keresztül az Európai Unióba jutni. Növekszik a migránsok száma a magyar határ közelében.
  • Szerző: M.M.

A magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsa vezetése szerint az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az illegális bevándorlók száma a településen, ezért újra felállították a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstábot. Ez a testület járt el a 2015-ös migránsválság idején is.

A megígért állami támogatás eddig nem érkezett meg, a község pedig kezd kiapadni erőforrásaiból – jelentette ki Lackó Róbert, a válságstáb vezetője.

„Az egyetlen megoldás erre a problémára a fokozott rendőri jelenlét volna. Tudni kell, hogy ezelőtt két héttel egész pontosan november 19-én egy kérvénnyel fordultunk a belügyminiszter úrhoz, sajnos erre még választ nem kaptunk. Azóta változott nagyban a helyzet Magyarkanizsán, hiszen a tél beálltával az egyre idegesebb migránsok betörnek lakatlan házakba.”

A helyiek közül többen is a válságstábhoz fordultak azzal a problémával, hogy a migránsok már a katolikus és a pravoszláv temetőkben is megjelentek – tette hozzá Lackó Róbert.

Lackó Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy szeretnék megakadályozni, hogy a lakosság utcai tiltakozással lépjen fel a migránsok ellen, és szeretnék azt is, ha a helyiek biztonságban éreznék magukat, most ugyanis „már az utcára sem mernek kimenni”.

A migránsok a hideg idő elől gyakran menekülnek elhagyatott, üres házakba. Magyarkanizsán egy valamikori pizzéria melletti üres házban is többször láttak már bevándorlókat a helyiek. A Pannon RTV helyszíni riportja idején egy önkéntes csapat épp préselt falapokat szerelt a betört üvegekre, hogy a bevándorlók ne tudjanak bejutni.

Lezárják a lakatlan épületeket, hogy ne költözzenek be a migránsok
Fotó: Pannon RTV

Próbálunk helyrehozni elhagyatott házakat, most épp itt az iskola, óvoda környékén. Legalább itt megvédjük a gyerekeket” – mondta el a stábnak Ladócki György.

Szabadka környékén is egyre többen vannak, a határ menti erdőkben több tucatnyian sátoroznak. Segélyszervezetek jelentése szerint a helyzet kezd a 2015-ös migránsválság idején tapasztaltakra hasonlítani.

November hónap kapcsán új rekordról számolt be a szerb idegenrendészeti hatóság, mintegy négyezren próbáltak meg Szerbián keresztül az Európai Unióba jutni. A presevói központ már egy éve nem üzemel, de egy héttel ezelőtt újra megnyitotta kapuit, akkor mintegy négyszáz migránst vittek el oda.

A szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság szerint hamarosan a magyar határ melletti településeken állomásozó illegális bevándorlókat is oda szállítják, hogy csökkentsék a nyomást a szerb-magyar határon.

A migránsválság 2015-ös tetőzésekor mintegy egymillió ember haladt át Szerbián főként Magyarország irányába. A fizikai határzár felállítása után számuk jelentősen megcsappant, de néhány ezren így is mindig vannak, akik a nyugat-balkáni országon keresztül igyekeznek az Európai Unió államaiba jutni.