POLITIK

Több cselekvést, kevesebb facebookozást várunk a főpolgármestertől!

A koronavírus elleni védekezésről is szó volt az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben.
  • Szerző: RIPOST

A Fidesz képviselője, Dunai Mónika arról beszélt: szomorú tény, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban alakult ki a legnagyobb káosz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és 44-en haltak meg csak a Pesti úti otthon gondozottjai közül.

Kiemelte: az eddigi hatósági vizsgálatok sorozatos mulasztásokat tártak fel a Pesti úti idősotthonban és nyomozást is folytatnak az ügyben, az ellenzék azonban folyamatosan vitatkozik a tényekkel.

Úgy fogalmazott: a főpolgármester bizonytalankodik, tehetetlenkedik és közben facebookozik. Ezért arra szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy cselekedjen végre a fővárosi idősotthonok érdekében. Azt kérdezte: mekkora felelősség hárul a koronavírus-elleni védekezésben az intézményfenntartó önkormányzatokra.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: lassú, elkésett reagálás, tétlenkedés, bizonytalankodás jellemezi a főváros viselkedését ebben az ügyben, holott a tét nagy, hiszen az idősotthonok gondozottjainak egészségéről, életéről van szó.

Elmondta: a főváros által fenntartott intézményekben az összes gondozott 7 százaléka van elhelyezve, miközben halálesetek 70 százalék itt történt. Ha valaki fővárosi fenntartású idősotthonban volt az elmúlt hónapokban, akkor tízszer akkora esélye volt, hogy megbetegedjen és meghaljon, mint hogyha más fenntartású – vidéki önkormányzati, állami, egyházi, magán – otthonban lett volna elhelyezve.

Dunai Mónika úgy reagált: nem tudja elfogadni a fővárosi vezetésének „teszetoszaságát”, amit a járványhelyzetben a budapestiekkel szemben elkövet. Leszögezte: több cselekvést és kevesebb facebookozást várnak a főpolgármestertől.

Rétvári Bence viszonválaszában jelezte: politikai támadások, meghamisított dokumentumok jellemzik a főpolgármester ténykedését, aki be sem tette a lábát eddig a Pesti úti intézménybe, nem hogy segítette volna az ott élőket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?