Létrehozva: 2020.06.18.

Ez is a koronavírus: az egyedülállók könnyebben rászoktak a dohányzásra

Egy brit tanulmány összefüggéseket mutatott ki a dohányzás és az egyedüllét között. Különösen erőteljes lett az összhatás a koronavírus-karantén következtében.

Brit kutatók összefüggést fedeztek fel a hosszan tartó magányosság, az egyedül élés és a dohányzás között.

Aki egyedülálló, akár idősebb korban is hajlamosabb rászokni a dohányzásra és többet is dohányzik, nem beszélve arról, hogy a legtöbb magányos ember szinte képtelen leszokni erről a káros szenvedélyről. Korábban soha nem merült fel, hogy a párkapcsolat, illetve annak a hiánya bármilyen módon is összefügghet a dohányzással.

Ráadásul felmerül egy olyan összefüggés is, hogy az erős dohányosok körében nagyobb arányban vannak egyedülállók.

Mindezeket a „láncreakciókat” ugyancsak kiélezte a koronavírus járvány okozta fokozott bezártság, állítja egy új tanulmány. Brit kutatók szerint szinte ördögi körben találja magát a dohányzó magányos ember, már-már a magány ellenszereként falja a cigarettát, miközben erős dohányosként még kisebb esélye lesz arra, hogy párt találjon magának.

A bristoli egyetem kutatócsoportja több, mint százezer dohányzó életfeltételeit, párkapcsolati helyzetét tanulmányozva jutott ezekre a következtetésekre, fedezte fel az egyedüllét és a dohányzás közötti összefüggésrendszert.

Egy kormányzati becslés is utal arra, hogy a koronavírus karantén idején 7-8 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában a dohányzók száma, ma 2 millió kétszázezer főre becsülik őket. Több tízezer olyan ember is „megismerkedett” az elmúlt hónapokban a dohányzással, akik korábban soha nem gyújtottak rá. Mindez összefügghet azzal is, hogy a karantén okozta lelki problémák jelentősen megnövelték a párkapcsolati konfliktusok, a tönkrement házasságok számát.

A dohányzás újbóli terjedése némiképp meglepte a szakembereket, hiszen ma már széles körben ismert, hogy mennyiféle súlyos betegséget, idő előtti elhalálozást, szív és érrendszeri megbetegedéseket, rákot okozhat ez a káros szenvedély.

 

A koronavírus karantén szinte sokkolt milliókat, a bezártság élmény sokak esetében vezetett kibeszéletlen lelki problémákhoz, permanens szorongáshoz, állította a kutatás kapcsán Dr. Robyn Wootton a Bristol Medical School szakértője.

Jól ismert a szakemberek körében, hogy az ilyesfajta lelki krízisek esetén a dohányzás egyfajta nyugtatóként hathat, minden káros következménye ellenére. A rágyújtás, a dohányzás ceremóniája valamiféle pótlékként szolgál a magánnyal szemben. Aki ilyen helyzetben csak egyszer is kipróbálja, könnyen örömet lelhet benne, hogy aztán lépésről-lépésre váljon a szenvedély rabjává.

A magány ugyanolyan, az egészséget veszélyeztető kockázati tényező, mint a dohányzás vagy a túlsúly – állapították meg korábban amerikai kutatók.
Az orvosoknak és az egészséggel foglalkozó tudósoknak ezért ugyanolyan komolyan kell venni a páciensek szociális kapcsolatait, mint a dohányzási, étkezési és sportolási szokásaikat. A kutatók következtetéseiket összesen 148 tanulmány elemzése során vonták le, amelyek háromszáz ezer ember adatainak felhasználásával készültek. Az eredmények szerint azoknak az embereknek, akik jó baráti és ismeretségi körrel rendelkeznek, ötven százalékkal nagyobbak a túlélési esélyeik, mint a kevésbé szociálisaknak. A magány mint kockázati tényező hatásfoka a dohányzáséval megegyező, a túlsúlyét és a mozgáshiányét pedig túl is szárnyalja. Julianne Holt-Lunstad, Utah állambeli Brigham Young University (BYU) munkatársa és kollégái eredményeiket a PLoS Medicine című folyóiratban publikálták.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll