POLITIK

Elképesztő összeget költött Gyurcsány a luxusvilla felújítására

Újabb meglepő ellentmondások derültek ki Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozataival kapcsolatban. A DK elnöke korábban azt mondta, hogy 100 milliót költöttek el az elmúlt években a budai házuk átépítésére, felújítására. Az Origo munkatársai azonban a helyszínen járva meggyőződtek arról, hogy, kívülről semmi nem változott. Nem újítottak fel semmit Gyurcsányék házán. Akkor tehát csak a belső luxusra költhették el a 100 milliót.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Gyurcsány Ferenc és felesége négyzetméterenként több mint 200 ezer forintért újíthatta fel a házuk belsejét, feltéve, ha igaz az a magyarázat, amit a DK sajtóosztálya küldött annak kapcsán, hogy mire költötte el Gyurcsány Ferenc azt a több mint 1,1 milliárd forintot az elmúlt években, amit nem találnak a vagyonnyilatkozataiban. Kívülről ugyanis nem változott semmi a házon.

Ez azt jelenti, hogy a 100 milliót csak belülre költötték el, ami a 481 négyzetméter esetében több mint 200 ezer forintos felújítási négyzetméterár. Ez nem egy átlagos költés úgy, hogy ráadásul azt feltételezzük ebben az esetben, hogy Gyurcsányék a teljes házukat felújították belülről.

 

Eljárást kezdeményeztek

Az elmúlt napokban hiába kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza zavaros vagyonnyilatkozatát, ez nem történt meg, pedig „valami nagyon nem stimmel„ a DK elnökének pénzügyei körül, „ki-be röpködnek milliárdok és százmilliók - mondta tegnap Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, majd bejelentette: vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez a Fidesz a volt miniszterelnök ellen.

Gyurcsány a gyerekeinek is vett több luxuslakást, erre is elment 80 milla. 200 millió pedig Gyurcsányné számláján landolt. És ez még mindig nem minden.

A vagyonnyilatkozatok összesítése szerint a DK-elnök vagyona 4 év alatt 1,1 milliárd forinttal csökkent. Az Altus Portfóliókezelő Kft.-től összesen több mint 1,9 milliárd forint osztalékot vett fel négy év alatt. Hogy hova költött el ennyi pénzt, az meglehetősen rejtélyes.

Hétköznapi nyelvre lefordítva mindez azt jelenti, hogy az elmúlt 4 évben Gyurcsány havi 23 milliót kellett hogy elköltsön. De mire?

A DK szóvivője először hárítani próbálta a Világgazdaság erre vonatkozó kérdését.

„A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség célja a politikusok vagyongyarapodásának az ellenőrzése, nem pedig a pénzköltési szokásaik feltérképezése, tehát nem annak a vizsgálata, hogy a politikus mire költötte az adózott jövedelmét” – reagált a Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatáról szóló kérdésre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Aztán sorozatos mentegetőzésbe kezdett, alig lehetett követni, hogy hova is kerültek az ide-oda repkedő tíz és százmilliók. Kiderült például, hogy Gyurcsány ugyancsak bőkezű volt Gyurcsánynéval, átpakolt az ő „háziszámlájára” 200, azaz kétszáz milliót, mondhatni afféle asszonytartásként. Vagyis Gyurcsányné naponta(!) 548 000 forintot költhet, ha úgy tartja a kedve.

Ez a villa magáért beszél

A Szemlőhegy utcai palota elkobzásra kijelölt zsidó vagyon volt, végül a kommunisták lakóhelyéül jelölte ki a pártállami hatalom. A többszörösen kitüntetett első világháborús hősnek, Sebestyén Aladárnak, az ingatlan utolsó jogos tulajdonosának egykori otthonában végül az Apró klán rendezkedhetett be. Sőt a rendszerváltoztatásnak titulált „fordulat” után bérlőből tulajdonossá léphetett elő az Apró család.

A villát eredetilegt az Apró család az ’56-os ítéleteiről elhíresült vérbíróval, Jahner-Bakos Mihállyal és családjával közösen lakta be. A hátsó telekszomszéd pedig maga Kádár János volt. A rendszerváltozás után az Apró család immár „demokratikusan”, a piacgazdaság törvényeinek megfelelően szerezte meg a rablott ingatlant.

Dobrev Klára, Apró Antal unokája például 23 éves korában, 1995-ben az 159 négyzetméteres „szociális bérlakást” egyedülállóként vásárolhatta meg az önkormányzattól kevesebb mint kilencmillió forintért. Máig talány, milyen sanyarú körülmények között keletkezett Dobrev Klárának jogosultsága egy budai villa 159 négyzetméteres szociális bérlakására…

A 102 négyzetméteres Jahner-Bakos-féle házrészt Apró Piroska, Apró Antal lánya vette meg

Gyurcsány Ferenc 1996-ban költözött be a Szemlőhegy utca 42.sz. rezidenciába. Nem sokkal később egy hatalmas uszodát is építettek a házba.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?