POLITIK

Tiszta vizet öntött a pohárba az immunológus: ezért fontos a gyerekek Covid-oltása

Tényleg jöhet a Covid-oltás gyerekeknek is? Már tesztelik az oltásokat gyermekeknél is, az egyik gyártó már 6 hónapos csecsemőknél is kipróbálja a vakcináját. Mennyire biztonságos ez és miért van rá szükség?
  • Szerző: Ripost

Rekordidőn belül meglehet a Covid-oltás gyerekeknek – erről szólnak a különböző hírek. De vajon miért fontos, hogy a koronavírus ellen is oltsák a fiatalokat? Ennek járt utána 7.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A világnak nincs más eszköze a koronavírus ellen folytatott küzdelemben, mint az, ha az oltás révén elérjük a nyájimmunitást. Az oltóanyagok kifejlesztői először a legveszélyeztetettebbekre: idősekre, krónikus betegségben szenvedőkre koncentráltak. Mostanra azonban kiderült: biztonságos és a megelőzés szempontjából fontos a kismamák oltása a terhesség 12. hetétől. Sőt, már világszerte tesztelik gyermekeken is a vakcinákat.

Egy tinilány megkapja a Pfizer vakcináját Izraelben (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Hamarosan engedélyezhetik a vakcinát 18 éven aluliak esetében is. A szegedi egyetem immunológus és genetikus professzora, Duda Ernő szerint a Pfizer vakcinája áll ehhez a legközelebb, de már a többi oltóanyagot is tesztelik.

Duda Ernő immunológus

„Amikor megkezdték a vakcinák kifejlesztését, a járvány elején úgy tűnt, a gyerekekre nem veszélyes ez a vírus” – mondta a 7-nek Duda Ernő. „Azóta kiderült, hogy gyerekeknél a koronavírus egy úgynevezett sokszervi érgyulladást okozhat. De nemcsak ezért vált fontossá a beoltásuk, hanem azért is, mert tünetmentes vírushordozók lehetnek.”

Miért bonyolultabb a gyerekek tesztelése? Melyek azok az oltóanyagok, amelyeknél megkezdték már a vizsgálatokat a tinédzsereknél? Melyik az a cég, amelyik hat hónapos csecsemőkön is ki szeretné próbálni a vakcináját? Mikor kaphat engedélyt olyan Covid-oltás, amit gyerekeknek készítenek? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz a 7 április 6-án, kedden megjelenő számából. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?