BOZÓT

Szórják maguknak a pénzt: egymilliárdba kerülnek az új kerületi vezetők!

Ugrásszerűen megnőtt a balos kerületekben az alpolgármesterek száma, mivel Karácsonyéknak tejelniük kell az „összefogás” minden résztvevőjének. Mindez évi sok száz millió forinttal kerül többe a budapestieknek az előző ciklushoz képest...
  • Szerző: RIPOST

Több mint egymilliárd forintba kerülnek a fővárosi kerületek nemrég megválasztott polgármesterei és alpolgármesterei évente, míg ez az összeg a Tarlós-érában évi 700 millió forint volt - derítette ki a 24.hu.

A nagy különbséget főként az okozza, hogy a balossá vált önkormányzatoknál jóval több alpolgármestert választottak meg, mint az előző ciklusban: a technikai összefogásban részt vevő pártok most nyújtják be a számlát – amit a fővárosiak fizetnek meg...

Helyettesek hadserege

Maga a főpolgármester is körülvette magát helyettesekkel: Karácsony Gergelynek öt alpolgármestere van (Tarlós Istvánnak három volt). Óbuda új, MSZP-s polgármesterének, Kiss Istvánnak is öt alpolgármestere van – ki kellett elégíteni a DK-t, a mérhetetlen támogatottságú Párbeszédet, a Momentumot, az LMP-t és a szocikat is... (A korábbi, fideszes polgármester, Bús Balázs „beérte” két főállású és egy társadalmi megbízatású helyettessel.)

Osztogatnia kellett a pozíciókat és a velük járó jókora béreket a DK-s László Imrének Újbudán, a szoci Horváth Csabának Zuglóban és Szaniszló Sándornak a XVIII. kerületben: ők egyaránt négy alpolgármesteri posztot adományoztak szövetségeseiknek.

Ezzel szemben a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületben és a fideszes támogatottságú Bese Ferenc által irányított Soroksáron mindössze egy alpolgármester dolgozik.

Jóval egymillió felett kapnak

Az alpolgármesterek a költségtérítésekkel és pótlékokkal együtt jóval egymillió forint fölött kapnak havonta.

László Imre Újbudáján például ennyit keresnek a helyettesek:

Bakai-Nagy Zita (DK) fizetése 928 100 forint, plusz kap havi 139 200 forint költségtérítést, és pontosan ugyanennyit vehet fel Barabás Richárd (Párbeszéd) és Hintsch György (MSZP) is, míg Orosz Anna (Momentum) fizetése 979 100 forint, és jár neki 146 900 forint költségtérítés.

Lászlóval együtt az ötfős „vezérkar” 63 millió forintba kerül az újbudaiaknak.

Kifizető hely az önkormányzat?

Az ellenzéki pártok tehát elkezdték maguknak az osztogatást a kerületekben. A pozíciókkal kezdték, de láthatóan itt nem fognak leállni: a Pikó András által irányított Józsefvárosi Önkormányzat működtetése például már most 150 millióval többe kerül, mint korábban...

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?