BOZÓT

Lesz következménye, hogy megpróbálták eltussolni Gothár zaklatását

A kormány mindent elkövet, hogy többé ne ismétlődhessen meg az, ami a Katona József Színházban történt.
  • Szerző: Ripost

Bár a Katona József Színház vezetése megpróbálta eltussolni Gothár Péter zaklatási botrányát, a kormány nem hagyja annyiban az intézményben történteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a kulturális finanszírozás módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentben, mert nem fordulhat elő többé, hogy következmények nélkül maradjon az, ha egy színházban szexuális zaklatás történik.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mint ismeretes, Gothár ügyében a Katona 11 hónapon keresztül nem tett semmit, sőt, Máté Gábor igazgató még egy titoktartási nyilatkozatot is aláíratott a dolgozókkal, hogy hallgassanak az esetről.

A törvénymódosítás értelmében ettől kezdve, ha egy színház állami támogatásra is igényt tart, akkor az államnak beleszólási joga lesz az igazgató kinevezésébe. Ha ezt a fenntartó önkormányzat nem akarja, akkor saját magának kell finanszíroznia a színházat.

„A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot”

- írta Kocsis Máté frakcióvezető a Facebook-on.

A törvényjavaslat alapján kijelenthető: nem csökken a színházak fenntartására fordított összeget, de minden egyes intézményt átvilágítanak.

„A kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni”

- mondta Hollik István kormányszóvivő. Nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait sem.

„A Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem. Az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József Színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez indokolt lenne” – tette hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az után adott ki közleményt, hogy Karácsony Gergely levelet írt neki. A közleményben azt írja, hogy a kormány megítélése szerint

Fotó: MTI / Illyés Tibor

„Nem söpörhetőek szőnyeg alá, és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek. Nem csupán a szexuális zaklatás ténye az, amely mélyen elítélendő és elfogadhatatlan, de az is, hogy egy színház vezetése ezt egy éven keresztül eltitkolja és eltussolja anélkül és ahelyett, hogy azonnali hatállyal elbocsájtotta volna az elkövetőt.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?