Létrehozva: 2021.12.13.

Házkutatások kezdődtek a Városháza-ügyben

Egyszerre több helyszínen is házkutatást kezdett a rendőrség, az Index információi szerint. Azt már korábban is megerősítették, hogy nyomozás zajlik a Városháza tervezett eladása és a fővárosnál a gyanú szerint működő jutalékos rendszer miatt.

A rendőrség hétfőn reggel párhuzamosan több helyszínen – köztük a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Attila úton lévő székházában – házkutatást kezdett a kapcsolatban – értesült az Index. Az információval kapcsolatban a lap munkatársai kérdésekkel fordultak az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. Mint ismert, ügyében már több feljelentés is született. A rendőrség pedig már korábban , hogy nyomozás is folyik az ügyben.
Fotó: Nagy Zoltán További nyilvánosságra került hangfelvételeken Gansperger Gyula, a Wallis volt vezetője, majd egy alkalommal Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is arról beszélt, hogy „jutaléki rendszer” működik a fővárosnál, és egyes politikusok – név szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest említette Gansperger – kenőpénzért cserébe segítenek értékesíteni fővárosi ingatlanokat. Budapest vezetése mindezt azonban . Azóta több gyanús ingatlanügyletről is napvilágot láttak információk. Kiderült, hogy a főváros messze áron alul értélkesíthetett egy XII. kerületi ingatlant, és Óbudán a Mocsárosdűlő zöldterületére is ingatlanberuházást , amelyről szintén tárgyalást folytatott a vagyonkezelő vezetője.

Ráégett a baloldalra a botrány

Már maguk az eddig megismert hangfelvételek is egyértelműek voltak, amelyek a jutalékos rendszerről, és a személyre szabott pályázati rendszerről szóltak, de most mindez megerősítést nyert a bemutatott levéllel – minderről már Deák Dániel beszélt. A XXI. Század Intézet munkatársa szerint Karácsony Gergely eddig is mindent elkövetett, hogy szőnyeg alá söpörje ezeket a korrupciógyanús ügyeket, de most mindenképpen válaszút elé érkezett. Vagy lemond, vagy pedig még jobban ráég a baloldalra az egész botrány – tette hozzá. Mivel már egy baloldali portál is arról ír, hogy a baloldal folyamatosan veszít a támogatottságából, ezért jól látszik a Városháza-ügy romboló hatása - mondta Deák Dániel. A baloldalon a helyzetet csak rontotta, hogy Márki-Zay Péter is magára húzta az ügyet azzal, hogy azt a valótlanságot állította, hogy a Fidesz akarta megvenni a Városházát. Mindezek ellenére a szakember a választásokig nem számít arra, hogy Karácsony lemondana.

A Városháza tervezett eladását erősíti meg az a levél, amit egy ingatlanokkal foglalkozó ismeretlen küldött Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetőjének. A dokumentumot csütörtökön mutatta be Láng a sajtó képviselőinek. A politikus kezdeményezte, hogy az illetőt hétfőn hallgassák meg az illetékes vizsgálóbizottság előtt. A levélben az is szerepel, hogy a fővárosi ingatlanok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni Berki Zsoltnak, aki azt később továbbosztja a főváros vezetőinek.

November elején robbant a botrány, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat eladná a Városházát – mondta Láng Zsolt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony azt bizonygatja azóta, hogy nincs ügy, míg a Fidesz szerint joga van tudniuk a budapestieknek, mennyire hitelesek a felvételek. Hiszünk a nyilvánosság erejében a főpolgármesterrel szemben. Láng Zsolt ezt követően egy közjegyző által hitelesített levelet mutatott be. A levelet egy ingatlan-tanácsadó írta, aki nem kívánta megnevezni magát. 2021 májusában keresték meg, és egy tájékoztatón vett részt, ahol befektetőket kerestek fővárosi ingatlanokra, köztük a Fővárosi Önkormányzat épületére is. Barts Balázs beszélt ezen a találkozón, ahol elmondta, az értékesítések Karácsony beleegyezésével történnek – olvasott fel a levélből Láng Zsolt. A levélben az is szerepelt, hogy Berki Zsolt elmondta,10 százalék jutalék jut neki az eladásokból, de azt tovább kell adnia a főváros vezetőinek. A befektetők fenntartásokat fogalmaztak meg, és a vételi szándékuktól elálltak. Láng elmondta, mindent megkérdőjelezhet a levél, hétfőre a következő vizsgálóbizottsági ülésre behívják ezt az illetőt. Az eredeti példányt átadta a hatóságoknak a fővárosi Fidesz vezetője.

Tüntetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése, a Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottak, többek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen hihetetlen, de betiltják Olaszországban a pizzát és fagylaltot is

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború