BOZÓT

Adóssághalom Zuglóban

Karácsony Gergely zuglói polgármester százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit.
  • Szerző: RIPOST

A zuglói önkormányzatnak egyetlen forint hitele sincs, a fizetőparkolás pedig napi egymillió forintos nyereséggel működik – ezt közölte a XIV. kerület polgármesteri hivatala még vasárnap. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ezzel ellentétes állítások a zuglóiak hazug és kizárólag politikai haszonszerzésre irányuló megtévesztését szolgálhatják. Ehhez képest a Karácsony Gergely vezette önkormányzat arra az időt nem igénylő adatkérésre sem válaszol, hogy mennyi volt a zuglói önkormányzat folyószámlájának egyenlege augusztus 28-án – mondta lapunknak az adatkérő, Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A számháborút az indította el, hogy Papp Imre jegyző még korábban úgy vélekedett, csak a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan. Szintén közérdekű adatkérésre válaszként a Zuglói Városüzemeltetési Közszolgáltató Zrt. jelezte, hogy március 13-án 325,305 millió forint kintlévőséget tartott nyilván a Zuglói Önkormányzattal szemben. Magyarán ennyivel tartozott neki a Zuglói Önkormányzat.

karácsony gergely

A fideszes képviselőtől megtudtuk, információik szerint a zuglói önkormányzat a márciusban megkötött támogatási szerződésekben vállalt összeget sem fizette meg a kerületi egyházaknak és több alapítványnak sem. Kovács Balázs lapunknak ugyanakkor jelezte azt is, hogy a telek- és épületeladás bevételei sem teljesültek Zuglóban. Holott – fogalmazott – a 2019-es költségvetési egyensúly gyakorlatilag erre épült. Az éves szinten tervezett 2,9 milliárd forintból időarányosan 2,2 milliárdnak kellett volna befolynia, ám ennek csupán a tíz százaléka jelent meg ténylegesen az önkormányzat kasszájában. Csak ebből az egy tételből 1,9 milliárd forint hiányzik a bevételi oldalon, az önkormányzat egyéb kintlevőségei pedig elérik a másfél milliárd forintot.

Ilyen negatív adatok mellett teljességgel kizárt, hogy ne legyenek súlyos problémák az önkormányzat büdzséjével

– hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette, önmagában az is leleplező, hogy Karácsony Gergely százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit. Emiatt az egyik hitelező már korábban jelezte, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményez. Kovács hozzátette, a legfrissebb adatigénylése kapcsán ugyan még nem járt le az előírt válaszadási határidő, ám a folyószámla-egyenleg állása olyan közérdekű adat, amely pillanatok alatt beszerezhető, és egy órán belül megküldhető. Ennek ellenére tizenkét napja nem kap választ. „Ha az önkormányzatnak egyetlen forint hitele sincs, miért vonakodnak elküldeni ezt az egyszerű közérdekű adatot?” – tette fel a kérdést Kovács Balázs, aki úgy véli, ez is Karácsony alkalmatlanságának a bizonyítéka.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?