Létrehozva: 2020.03.24.

Boris Johnson apja francia állampolgárságot akar

Fura egy család, annyi szent. Most éppen a brit miniszterelnök édesapja szeretne francia papírokat. Amúgy nem ez az egyetlen döbbenetes meglepetés Boris Jonhsonnal kapcsolatban. És, ha azt mondjuk, hogy a dédapja az utolsó török szultán nagyvezírje volt? Sőt, hogy brit királyi vér is folyik az ereiben?

A brit miniszterelnök húga, Rachel Johnson írta meg legújabb könyvében, hogy apjuk, Stanley Johnson francia állampolgárságot szeretne, amire meg is van az esélye, mivel édesanyja Versailles-ban született.

Nem elég, hogy sok brit ellenzi a Brexitet, a miniszterelnök még a családtagjai közül sem számíthat mindenki támogatására. Boris Johnson húga, Rachel Johnson író, újságíró, televíziós műsorvezető a minap megjelent My Political Midlife Crisis„ című könyvében többek között arról ír, hogy apjuk, Stanley Johnson a Brexit lecsengése után francia állampolgárságot szeretne kapni, írja a Sunday Times brit konzervatív hetilap.

Boris Johnson apja, a 79 esztendős Stanley Johnson korábban szintén politikusként dolgozott, az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagja is volt. Boris Johnson ennélfogva gyerekkora egy részét Brüsszelben töltötte és franciául is megtanult. Apja, Stanley egészen 2016-ig Brexit-ellenes nézeteket vallott, majd 2016-ban jött a fordulópont és átállt a Brexitet támogatók táborába, ám a jelek szerint úgy tűnik, hogy a brit állampolgársághoz mégsem ragaszkodik.

Mivel édesanyja, Irene Williams a franciaországi Versailles-ban, nagyanyja pedig Párizsban született, Stanley Johnsonnak meg is van rá az esélye, hogy megkapja a francia állampolgárságot.

És ez még nem minden, ami brit miniszterelnök körüli családi furcsaságokat illeti. Önmagát Johnson olykor egyszemélyes olvasztótégelynek nevezi. Hogy miért?

Apai ágon Johnson Ali Kemal török bej dédunokája. Ali Kemal Damat Ferri pasa kormányában belügyminiszter, valamint az utolsó török szultán – főminisztere volt, akit az I. világháború után megöltek. Fia, Boris nagyapja valamint nagynénje brit alattvaló lett, akik ettől kezdve nagyanyjuk lánykori nevét, a Johnsont használták.

Johnson egyszer a következőképp jellemezte saját magát: „egyszemélyes olvasztótégely” – ükszülei között éppúgy voltak muszlimok, zsidók és keresztények is. De még ez sem minden. Apja anyai nagyanyja, vagyis az ő dédanyja Marie Louise de Pfeffel, egy német színésznő és Pál wüttenbergi herceg leszármazottja. Rajta keresztül Johnson II. György királyhoz kötődően az addigi brit királyi ház leszármazottja, vagyis királyi vér is folyik az ereiben.

Ráadásul az újszülött Borist még New York-ban katolikusnak keresztelték. Az angol katolikusok lelkesen üdvözölték, hogy Johnson az első angol miniszterelnök, aki katolikusnak született.

Felnőttként azonban otthagyta a katolikus egyházat, és ma már protestánsnak, az Anglikán Egyház követőjének mondja magát – de azért jó politikusként felkereste Benedek pápát is.

Izraelben meghatottan beszélt zsidó gyökereiről és gondosan ügyelt arra, hogy fotóriporterek hada vegye körül, amikor a Siratófalnál imádkozott. „Szenvedélyes cionistának” tartja magát. Londonban viszont, ha muszlim környéken kampányol, nagyvezír dédnagyapjáról beszél, és arról hogy milyen mélyen tiszteli a muszlim vallást. A burkát viszont ki nem állhatja. A burkát viselő nőket két lábon járó postaládákhoz és bankrablókhoz hasonlította.

Egyszer lencsevégre kapták Perugia repülőterén, amikor meglehetősen zilált állapotban egy orosz médiatulajdonos partijáról tartott hazafelé.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában