Létrehozva: 2022.01.26.

Bocsánatkérést várnak az érdekvédelmi szervezetek Márki-Zay fogyatékozásáért

A fogyatékosságügyi szervezetek és a Magyar Paralimpiai bizottság is nyilvános bocsánatkérést várnak Márki-Zay Pétertől, amiért szitokszóként használta a „fogyatékos” jelzőt. Egybehangzó véleményük szerint az ilyen sértő megnyilvánulásoknak nem lehet helye a közbeszédben.

Nem telik el hét, hogy ne sértené meg valamely társadalmi csoportot az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ezúttal a vasárnapi élő videójában a fogyatékkal élő embertársainkat bélyegezte meg, amikor a „fogyatékos” jelzőt szitokszóként használva „fogyatékos fideszes propagandistákat” emlegetett.

Öt nagy fogyatékosságügyi szervezet vár bocsánatkérést Márki-Zaytól

Közös közleményben bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert öt nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. „A »fogyatékos« szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékkal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő” – magyarázták el Márki-Zay Péternek, majd hozzátették: az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. „A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől!” – írták.

„A fogyatékos szó negatív jelzőként való használata sértő és stigmatizáló, az ilyen jelző használatának nincs helye a közbeszédben!„ – tette hozzá közösségi oldalán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Hódmezővásárhely polgármestere ismét elragadtatta magát. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A Magyar Paralimpiai Bizottság is tiltakozik

„A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” – nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

„A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára” – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. - „Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni” – tették hozzá.

„Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak” – mondta el videóüzenetében Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A politikus, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke hozzáfűzte: „Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni, de nem tette, és ez beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is… Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez.”

A kijelentést Dr. Kósa Ádám Európai Parlamenti Képviselő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke is elítéli Fotó : Markovics Gábor
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A Metropol olvasói elítélik a „fogyatékosozást”

„Sértegetheti-e az embereket egy politikus?” – tettük fel a Metropol oldalán a kérdést, hogy olvasóink is véleményt nyilváníthassanak a témában. A szavazók elsöprő többsége szerint megengedhetetlen a különböző embercsoportok sértegetése. A válaszadók 82%-a vélte úgy, hogy „Nem, erre semmilyen hatalomvágy nem jogosíthatja fel!”, 14%-a szavazott arra, hogy „Megteheti, de akkor számoljon a következményekkel”, és 4% választotta a „Bezzeg, ha őt sértik meg, azonnal perre megy” lehetőséget.

„Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren” – kiakadtak a budapestiek

Tóth Györgyi kiemelte a lapnak: „Sem sötétben etetett gomba, sem fogyatékos nem vagyok. Ha a baloldalnak csak sértegetésre futja, akkor nem a választáson kellene jövőt tervezniük. Idejétmúlt ez a fajta politika, ma már többet kell letenni az asztalra.”

Lipcsei Edit: „Felháborító, hogy ilyen cirkuszi figura miniszterelnök-jelölt lehet. Lealacsonyítja az intézményt. Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren. Csak az a különbség, hogy ő tudatában van a szavak jelentésének.”

Racskóné Molnár Ilona: „Ez semmiféleképpen nem fér már bele. Elítélem az ilyen megnyilvánulásokat. Maga alatt vágja a fát az ilyen megszólalásokkal, ráadásul ez mérgezi a társadalmi kommunikációt.”

Mária: „Van, ami már nem fér bele egy választási kampányba. Ez már durva, én már nem figyelek oda. Nem vagyok a mai kormány híve egyáltalán, de ilyen dolgokat akkor sem szabad mondani, mint ez a fogyatékosozás”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút