Létrehozva: 2020.04.12.

Bár sok a mellékhatás, mégis használják a maláriagyógyszert koronavírus ellen

Egy londoni kórházban úgy döntöttek, hogy a veszélyes mellékhatások ellenére is használják a a súlyos állapotban lévő koronavírus betegeknél a malária elleni gyógyszert.

Trump elnök nemrégiben a „játszma megfordítójaként” lelkesedett a malária ellen korábban kifejlesztett gyógyszerért, de egyes orvosok nagyon súlyos mellékhatásokról számoltak be.

A brit egészségügyi hatóságok eddig általában ellenezték a szer használatát, de most a londoni Bartsban, valamint a Devon és az Exeter kórházakban alkalmazni kezdték a kritikus állapotban lévő koronavírusos betegek életben tartására.

Az orvosokat eddig az is visszatartotta a gyógyszer alkalmazásától, hogy amerikai és francia kardiológusok olyan mellékhatásokról számoltak be amelyek nehezítették a páciensek szívműködését.

A hidroxi-klórokin egy szintetikus vegyület, amelyet 75 évvel ezelőtt hoztak létre malária kezelésére. Krónikus gyulladásos immunbetegségek, például lupusz és rheumatoid arthritis kezelésére is felhasználják.

A szert kínai orvosok kezdték el használni, miután ígéretes eredményeket mutatott az állatokon, a SARS és a MERS fertőzések esetében.

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság a mellékhatások ellenére engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus kezelésére.

Donald Trump elnök a sajtókonferencián jelentette be, hogy a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban a járvány egyik gócpontjában.

A hatóság felszabadította a stratégiai készletet, és amennyiben nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

Az egészségügyért felelős szövetségi minisztérium közleményben tudatta, hogy a németországi székhelyű Sandoz gyógyszergyár harmincmillió adag, a német Bayer pedig egymillió adag hidroxiklorokint szándékozik átadni az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek. A minisztérium ezen kívül finanszírozza két további, forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a Covid-19 esetleges kezelésére.

A vitatott, de egyes esetekben jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Trump elnök úgy fogalmazott:

Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem.

Sokak szerint ugyanakkor veszélyes következményekkel jár mindez, hiszen még csak folynak a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatok.

Hazánk egyébként az egyik legnagyobb exportőre volt a hidroxiklorokin-szulfátnak a közelmúltig, akár több mint kétmillió, koronavírusos beteg kezeléséhez elegendő gyógyszert is elő lehet állítani Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt a lakosság védelmére és a gyógyszerellátás biztosítására hivatkozva a kormány leállította az anyag kereskedelmét, így azt tilos kivinni az országból.

A WHO a gyorsaság mellett döntött és még sorsolnak is A WHO március 20-án bejelentette be a „Szolidaritás” nevű globális klinikai vizsgálatot, melynek során négy, már létező, de más célból kifejlesztett gyógyszer hatékonyságát vizsgálják a COVID-19 gyógyításában,illetve a SARS-CoV-2, az új típusú koronavírus elpusztításában, írja a Science. Ijesztően hangzik de sorsolással választják ki a kísérleti programban részt vevő betegeket. A módszertant annyira leegyszerűsítették, hogy még a leginkább leterhelt kórházak is csatlakozhassanak hozzá. Olyan hatóanyagokat keresnek, amelyek képesek lassítani, vagy megakadályozni a vírus szaporodását. A WHO nagy globális klinikai tesztjében négy más célból kifejlesztett, részben még kísérleti hatóanyag szerepel: • az előbb említett maláriagyógyszer, a chloroquine/hydroxychloroquine • a HIV-fertőzés kezelésére kifejlesztett Lopinavir és ritonavir (LPV/r) páros • az LPV/r és az interferon-béta kombinációja • és az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális szer, a Remdesivir. A kezelőorvosok megadják a páciens adatait, illetve a kórházban rendelkezésre álló gyógyszereket, majd a rendszer kisorsolja, hogy az adott pácienst melyik szerrel kezeljék. A kísérletben főleg a végeredményre koncentrálnak, bár a kevésbé túlterhelt kórházakban folyamatos teszteléssel a gyógyszerek hatásmechanizmusát is felderíthetik. A WHO szerint mérlegelni kellett a gyorsaság és a tudományos szigor között, és a gyorsaság mellett döntöttek.   .

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Súlyos figyelmeztetés érkezett: összeomolhat az elektromos autók ellátási lánca

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna