Létrehozva: 2020.09.17.

Az Uniótól függ, lesznek-e újabb gyújtogatások

Az Európai Unió reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszi menekülttáborban zajlott gyújtogatáshoz hasonló történések.

Janik Szabolcs a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán beszélt arról, várhatók-e a leszboszi táborban történtekhez hasonló események a közeljövőben. Véleménye szerint ez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását.

Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni – jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást – értékelte.

Kép: YouTube

Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól – fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését.

A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.

Elfogtak öt gyanúsítottat a moriai menekülttáborban keletkezett tűz ügyében. A hatóságok szerint közük volt ahhoz, hogy a múlt héten porig égett a moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén – jelentette be kedden az athéni kormány. Mihalisz Hriszohoidisz polgári védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy további egy embert még keresnek. Részleteket nem árult el.

A 12 000 embernek otthont adó tábor a múlt héten égett le. Helyette a kormány egyelőre sátortábort állított fel és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust.

Notisz Mitarahi görög migrációügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy

a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba.

Sokan azért nem akarnak odamenni, és inkább a szabad ég alatt tengődnek, mert attól tartanak, hogy hosszú hónapokra a sátortáborban ragadnak. Egyelőre az 5000 férőhelyes átmeneti táborban mintegy 800 ember van. Mitarahi közölte, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések, hogy a hajléktalanná vált emberek önként költözzenek be a sátrakba.

„De ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget. Kötelesek átköltözni az új táborba” – hangoztatta a miniszter a Mega TV görög csatornának. Mitarahi egyúttal elismerte, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez várhatóan legalább hat hónapra lesz szükség.

Mivel több helyszínen keletkezett a tűz, nyilvánvalóan gyújtogatás miatt égett le a görögországi Leszbosz szigetén a Moria nevű tábor – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kiemelte: a menekülttáborban már szinte tarthatatlan állapot alakult ki. Ráadásul a koronavírus-járvány is megjelent a táborban. Azt mondta: a megsemmisült táborból néhány százan eltűntek. Úgy tudni, köztük több mint negyven azonosított fertőzött is volt. A főtanácsadó arra is reagált, hogy Horst Seehofer, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó Németország belügyminisztere Berlinben azt mondta: az Európai Bizottság szeptember 30-án mutatja be javaslatát a menekültügy körüli kérdések „közös megoldására”. Bakondi György hangsúlyozta: olyan új migrációs politikára van szükség, amely hatékonyan képes garantálni az európai emberek biztonságát. Megjegyezte azt is, a soros elnökséget betöltő Németországnak és az Európai Bizottságnak be kell látnia, hogy nincs nagy többségi támogatottsága a kötelező kvóták szerinti elosztásnak. Nagy számú ország nem ért ezzel egyet – tette hozzá, kiemelve: muszáj kompromisszumos megoldást találni.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút