Létrehozva: 2021.12.09.

Anonymus-felvétel: Soros emberei sok mindent tudnak mozgatni, de „a teteje a Gordon”

Újra jelentkezett Anonymus és újabb részleteket tárt fel a hazai baloldal külföldi kapcsolatairól. Karácsony Gergely pártjának társelnöke, Szabó Tímea a hangfelvétel tanúsága szerint CIA-s kapcsolatokkal is rendelkezik. Kiderült továbbá az is, hogy az érdeksérelmet szenvedett külföldi energetikai, illetve vasút- és útépítési világcégek a nagy visszatérés reményében anyagilag is támogathatják a baloldalt.

A RIPOST-hoz is eljuttatott felvétel a tárgyalás kötetlenebb beszélgetéseit rögzítette, amikor Gansperger Gyula, Bajnai Gordon harcostársa a magyar baloldal és a külföldi gazdasági és politikai érdekkörök összefonódásáról újabb, megdöbbentő részleteket tár fel.

.

  • Gansperger: Most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint Kabulban.

    Befektető: Komolyan? Ezeket nem tudtam.

  • Gansperger: K*rva kemény a csaj, de ezért.

  • Befektető: A Szabó Tímea 45 éves, ide járt a Mókus iskolába. Én nem tudtam, hogy ő ennyire amerikai.

    Szabó Tímeáról eddig is köztudott volt, hogy amerikai egyetemi tanulmányai idején az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktusmegelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat.

    Ezt követően 2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, ahol az afgán konfliktus rendezésével összefüggésben folytatott kutatást.

    Az amerikai bombázások után Afganisztánba költözött és Kabulban egy ideig az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt.

    Az azonban merőben új információ, hogy Szabó Tímea bármilyen kapcsolatban lehetett, lehet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, vagyis a CIA-val.

    Azt nem tudni, hogy Gansperger erre vonatkozó ismeretei honnan származnak, de ez a körülmény új megvilágításba helyezi Szabó Tímea évekkel ezelőtti ténykedését az LMP-ben, illetve jelenlegi mozgását a Párbeszéd Magyarországért Mozgalomban és nem mellesleg a hazai közéletben.

    „… a teteje a Gordon”

    Gansperger a hangfelvétel tanúsága szerint ezen a ponton nem állt meg, hiszen újabb fontos adalékokkal szolgált az amerikai befolyásról, illetve arról, hogy kik is szeretnék megbuktatni a jelenlegi kormányt.

  • Gansperger: Pillanat. De ugye a Sorosnak ezek az emberei bizonyos dolgokat tudnak mozgatni. De a teteje a Gordon.

  • Befektető: Ő a tető? Én azt hittem a Fletó… Nem… Komolyan?

  • Gansperger: Ugye azok a pénzügyi körök, az EBRD, az összes ilyen nagy nyugati bank, akik az Orbán-rendszert szeretnék megbuktatni. Ugye a Simor az EBRD-nek az alelnöke volt, tudod.
  • Befektető: Simor András.
  • Gansperger: Az MNB-nek az elnöke.
  • Befektető: MNB-elnök volt. Ő volt a csúcs.
  • Gansperger: Puszihaverja a Gordonnak, és ugye főnöke volt a CA-nál (Creditanstalnál-szerk.).
  • Az Anonymus által hétfőn eljuttatott felvételen Gansperger már beszélt arról, hogy „Magyarországon alapvetően az egész baloldal mozgása mögött külföldi erők és finanszírozók állnak”. A beszélgetés azon részletében kifejtette, ezek alatt a Soros-birodalmat és más külföldi nagytőkés csoportok kell érteni. Hozzátette, azt gondolja, Bajnai Gordon ezeknek az embere.

    A sértett multik harcolnak a magyar kormány ellen

    A csütörtök reggeli részlet tulajdonképpen ezt egészíti ki azzal, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – amelynek 2019-ig Simor András a pénzügyekért felelős alelnöke volt – is azon erőcentrumok közé tartozik, amely a jelenlegi kormány távozását szeretné elérni. Az, hogy Bajnai és Simor baráti, bizalmi viszonyban van, eddig sem volt titok.

    Az újabb hanganyag második fele lényegében arra ad magyarázatot, hogy több meghatározó nagytőkés csoport számára miért is fontos az Orbán-kormány leváltása. Érdemes itt is szó szerint idézni, hiszen a beszélgetés stílusa, az üzleti szemlélet, illetve a magyar érdekek teljes figyelmen kívül hagyása így érzékelhető igazán.

  • Gansperger: Tudod, mekkora kárt szenvedtek azok a cégek, akik itt halálra kaszálták magukat!? És ki kellett takarodniuk innen. El kellett adniuk az ÉMÁSZ-t, a DÉMÁSZ-t, a mindent is.

  • Befektető: És most visszajönnének?

  • Gansperger: Hát hogy a p*csába ne? Hát figyelj, nyolcszázalékos fix profitért.

  • Befektető: Az igaz, és ha otthon meg nulla? Svájcba…
  • Gansperger: Figyelj, figyelj! Úgy adta el a Suchman az összes energetikai céget Magyarországon, a hálózatokat. És egyik ország sem adja el a hálózatát, érted. Az önkormányzati meg állami tulajdon. Az erőmű, meg a…, az egy más dolog, meg az értékesítés. Eladott mindent és benne van a szerződésben, én magam láttam – felügyelőbizottsági tag voltam –, hogy nyolc százalék eszközarányos nyereséget garantáltak. A szerződés szerint.
  • Befektető: Ami magas.
  • Gansperger: Nagyon.
  • Befektető: És mégis eladtuk.
  • Gansperger: Mint a szél. Egy Suchman Tamás vitte, akinek aztán halvány lila fidúciája se volt arról, hogy kell értékelni egy céget.
  • Befektető: Nagy ember volt.
  • Gansperger: Hát a Horn Gyulának volt a balkeze.
  • Befektető: Meg a jobb is. De igen.
  • Gansperger: Meg a jobb is, igen.
  • Befektető: Úgyhogy ő minden volt.
  • Gansperger: Eladta, és nekünk nagyon sok pénzünkbe került, egyrészt amíg fizetgettük ezeket, meg visszavásároltuk. Na, most ezek a csapatok, érted. (…) Jó, oké, itt van a Swietelsky, meg a Strabag, de hol kapnak ahhoz képest, amit régebben kaptak.
  • Befektető: Kicsit.
  • Gansperger: Kicsit. Na, most érted, régebben évente tízmilliárdokat kaszáltak. Most adnak tízmilliárdot a kampányra. Mi a lóizéért ne adnának? Aztán majd jövőre kivisznek harmincat.

    A beszélgetés értelmezéséhez érdemes felidézni, hogy a rendszerváltást követő magyar energiapolitikát két, markánsan eltérő szemléletmód jellemezte.

    A 2010 előtti baloldali kormányok elsődleges célja az állami szerepvállalás mérséklése és a többnyire multinacionális energiavállalatok érdekeinek érvényesítése volt, míg a 2010 utáni jobboldali kormány patrióta gazdaságpolitikát folytatott.

    Az MSZP–SZDSZ-kormány 1994-ben megalkotta az első átfogó, ágazatspecifikus áram- és földgáztörvényt, az energiakódexeket. Azért, hogy a privatizációra kiszemelt nemzeti infrastruktúra minél kívánatosabb legyen a külföldi tőkének, lehetővé tették, hogy 1995-től az állam, illetve vállalatai olyan hosszú távú szerződéseket kössenek, amelyek az „észszerű működési költségeken felül” évi nyolcszázalékos eszközarányos megtérülést garantálnak a multiknak.

    A Horn-kormány idején ekkor vált főszereplővé – a Gansperger Gyula által említett – Suchman Tamás, aki privatizációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszterként ténykedett.

    Az intézkedések egyértelműen elérték a céljukat, a magyar közüzemi szektor jelentős részét francia, német és olasz vállalatok vásárolták meg. Az áramellátásban is hasonlóan aggasztó helyzet állt elő: Magyarország eladta a nagyerőművi kapacitásainak jelentős hányadát, de 1997-re a szolgáltatókat is értékesítették.

    Az akkori kormány lényegében minden iparági kockázatot a fogyasztókra helyezett, a földgáz ára például a rendszerváltás utáni évtizedben nyolcszáz százalékkal növekedett. Emellett drasztikusan csökkent az állami vagyon, a még tulajdonban lévő MVM pedig folyamatos veszteségeket szenvedett el.

    Ezzel a szemlélettel számolt le az Orbán-kormány, kivívva a multicégek haragját.

    És mint Gansperger szavaiból kiderült, ez a harag oda vezethet, hogy

    az érdeksérelmet szenvedett külföldi energetikai, illetve vasút- és útépítési világcégek a nagy visszatérés reményében anyagilag is támogathatják a baloldalt.

     

    Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap – lényegében ez hallható az Origo szerkesztőségéhez tegnapelőtt eljuttatott Anonymus felvétel szerint. A hangfelvételen Gansperger Gyula beszélhet arról, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá, a baloldali szakértők, politológusok finanszírozásáról.

    Karácsony Gergely szerint Gansperger Gyula fideszes üzletember. A főpolgármester a múlt héten hosszú Facebook-bejegyzésben igyekezett ezt bizonyítani, eszmefuttatása végén pedig azt a következtetést vonta le, hogy a Városháza-gate-hez a baloldalnak semmi köze nincs, a hatalmas épületet pedig fideszesek akarták megvenni. Ma reggel Anonymus újabb felvételt juttatott el az Origohoz, amelyen – mint számos korábbi hanganyagon, ismét – Gansperger Gyula hangja hallható a lap szerint.
    A felvétel alapjaiban cáfolhatja meg Karácsony Gergely állítását. A hanganyag szerint Gansperger ismét az orosz befektető képviselőjével beszélgetett. Ám ezúttal nem a Városházáról vagy más fővárosi ingatlan jutaléknak nevezett kenőpénzzel történő megszerzéséről volt szó. A felvétel elején Gansperger önmagát, a politikai kapcsolatait mutatta be néhány múltbéli történeten keresztül. De érdemes a beszélgetésrészletből szó szerint is idézni! „Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója, a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól – akkor még ugye ők voltak az urak – egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni. És mondták, hogy 30 millió forint. Hát mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz [Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa], mert ő a tulajdonos. Mi a f…sz közöm van nekem ehhez. És mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni (Gansperger kopog az asztalon), mert a Tiborban nem bízunk. Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok” – közölte Gansperger Gyula, aki kissé zavarosan ugyan, de bizonyára egy 2006 és 2010 közötti történetet idézhetett fel, ugyanis 2006-tól töltötte be a Wallis vezérigazgatói posztját. Elődje, Bajnai Gordon az év közepétől már Gyurcsány Ferenc kormányában tevékenykedett. A felvétel szerint – Karácsony állításával szemben – Ganspergernek kiváló baloldali kapcsolatai voltak, olyannyira, hogy egy korrupciógyanús ügyletnél is benne bíztak meg, nem pedig Veres Tibor Wallis-tulajdonosban. De Gansperger tovább beszélt, s olyan kijelentéseket tett, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a baloldalon ma is mélyreható kapcsolatai vannak. „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye kik ezek az erők?” – teszi fel a kérdést Gansperger saját magának, majd meg is válaszolja azt: „Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon [Bajnai Gordon baloldali exkormányfő]. Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem. Ő az a miniszter, volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem (…) a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. (…) Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.” Gansperger belelendült, és – a német szociáldemokraták alapítványa, a Friedrich Ebert Alapítvány kapcsán – kifejtette, hogy különböző, hatalmas költségvetéssel működő külföldi ernyőszervezetek telepednek meg Magyarországon, amelyek konferenciákat szerveznek, kiadványokat készítenek, s ezek örvén

    pénzelnek megannyi, a magyar baloldali médiában magát szakemberként bemutató személyt, politológust.

    Az üzletember konkrétan így fogalmazott a felvétel szerint: „Vannak ilyen ernyőszervezetek, amik így bejönnek (…), és ezek tartják az ilyen Kéri László-féle politológusokat. Mert valakinek fizetnie kell ezeket, meg a fiatalabbakat is. Nem abból élnek, amit az ELTE-n keresnek oktatóként, hanem ezeknek szerzői, meg kiadványai vannak, konferenciák, meg a t…köm tudja, mi. K…rva sok pénzt költenek erre a sleppre.” A befektetők képviselője bizonyára kissé hitetlenkedett, Gansperger ugyanis folytatta. S ezúttal már a baloldali médiára is kitért. Idézzünk ismét szó szerint a megbeszélésből! Gansperger: Megnyitod a Magyar Narancs mérlegét, oda valahonnan jön a pénz, meg a Magyar Jeti Zrt., ami a 444 kiadója. Befektető: Az ki? A 444 kiadó az Central Media!? Gansperger: Az az Uj Péter. (…) Kiment az Indexből, tudod. Befektető: Én azt hittem, a Varga Zoli van ezek mögött a publicisták mögött. Gansperger: Övé a 24.hu. Befektető: Azon csodálkozom, hogy az Uj Péter, az másik, nem? Gansperger: Ő egy másik. Ő a Sorosnál van, meg a Veres Tibinél, a wallisosnál. Befektető: Jézusom. Miért, a Veres Tibi kapcsolatot tart a … Gansperger: Támogatja, persze. Befektető: Nem mondod, Úristen… Gansperger: De a Gordon is nagyon jóban van az Uj Péterrel. Az elhangzottak szerint Gansperger biztos információkkal rendelkezik arról, hogy nemcsak a baloldali pártok, de a baloldali szakértők és a baloldali média is külföldi pénzből él, működik.

    A 444 helyzete különösen pikáns, ott – Gansperger ismeretei szerint – egyenesen Soros befolyása érvényesül.

    A mostani már a sokadik nyilvánosságra kerülő egyeztetésrészlet azokról az üzleti tárgyalásokról, amelyek főként a hatalmas értéket képviselő Városháza eladásáról szóltak, de szó esett más fővárosi ingatlanok értékesítéséről. A megbeszélések állandó résztvevői az orosz befektetők képviselői mellett Gansperger Gyula. Mint köztudott, volt olyan egyeztetés, amelyen Bajnai Gordon volt kormányfő is részt vett. Az egykori miniszterelnök ekkor nevezte Ganspergert régi harcostársának. Egy másik megbeszélésen jelen volt a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs is. A felvételek tanúsága szerint a fővárosban egy olyan „jutalékos”, vagyis korrupciós rendszer működik, amely a Fővárosi Önkormányzat legfelsőbb köréig ér.

    A Mediaworks Hírcentruma szerint nemcsak orosz befektetőknek ajánlották fel a Városházát, hanem olasz pénzembereknek is. A botrány kirobbanása után a résztvevők közül többen takarításba kezdtek, vagyis megpróbálták eltüntetni az ügylet előkészületére utaló leveleket, dokumentumokat.

    Az üggyel összefüggésben számos feljelentést tettek. A rendőrség hűtlen kezelés, csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt rendelt el nyomozást.

       

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Friss képek az orosz-ukrán háborúról

    origo.hu

    Németország újabb drámai világháborús lépése

    borsonline.hu

    Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

    ripost.hu

    Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

    origo.hu

    Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

    travelo.hu

    Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

    ripost.hu

    "A földönkívüliek egyezséget kötöttek a kormánnyal"

    ripost.hu

    Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

    ripost.hu

    "A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

    ripost.hu

    Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

    POLITIK

    Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

    POLITIK

    A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

    POLITIK

    Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

    POLITIK

    Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

    POLITIK

    Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

    POLITIK

    Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

    POLITIK

    Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart