Létrehozva: 2020.04.17.

Amerikai orvosok figyelmeztetik a szülőket, ne adjanak maszkot a kisbabákra

A maszk ugyanis könnyen fulladást okozhat. Ráadásul a kisbabáknak nincs is igazán szükség rájuk.

Miközben okkal, ok nélkül – a kérdésen szakértők is vitatkoznak- terjed a különböző típusú maszkok viselése, amerikai orvosok arra szólították fel a kismamákat, ne adjanak maszkot egészen kis gyerekeikre.

A csecsemőknek olyan kicsi a légútja, hogy egy maszk több kárt okozhat, mint hasznot, figyelmeztettek az orvosok, elsősorban a fulladásveszélyre. „A véletlen fulladás kockázata miatt egyetlen, két évesnél fiatalabb gyermek se viseljen maszkot” – mondta a Fox Newsnak Dr. Mike Cappello, az Illinois állambeli Ridge Advocate Gyermekkórház szakorvosa. „A kisbabák magukra tekerhetik, sőt részben lenyelhetik a maszkot, számtalan módon lehet veszélyes a számukra. Ráadásul ösztönösen meg is akarnak szabadulni ettől a furcsa idegen tárgytól, ami még inkább hordozza a fulladás veszélyét.” – figyelmeztetett a neves szakértő.

Mindeközben az elektronikus kereskedelemben, például az Amazonon számtalan féle és formájú maszkot kínálnak csecsemőknek.

A kérdést Amerikában az is aktuálissá tette, hogy Andrew Cuomo New York állam kormányzója kötelezővé tette a maszk viselését az összes nyilvános helyen. Mindenkinek maszkot kell viselnie a forgalmas utcákon, a metrón, az autóbuszon vagy olyan helyzetekben, ahol az emberek nem tudják megtartani a közel 2 méteres ( 6 láb) távolságot egymástól. Az előírás elvben mindenkire, tehát a csecsemőkre is vonatkozik.

A maszkot ugyanakkor pótolhatja egy sál, vagy bármiféle más ruhadarab, akár egy arcra húzott garbó is.

Szlovákiában már egy hónapja szájmaszkot, kendőt vagy valamilyen sálat kell hordania mindenkinek, aki az utcára megy.

Magyarországon más a hivatalos vélemény. Müller Cecília országos tisztifőorvos napi koronavírus-sajtótájékoztatóin többször is kihangsúlyozta, egészséges emberek számára nincs értelme a maszkok viselésének, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig még külön Facebook-bejegyzésben is leszögezte: senki ne viseljen maszkot, ha nem beteg. Erre szerintük csak akkor van szükség, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, avagy valamilyen fertőző betegségből gyógyulófélben van.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem gondoskodnak beteg emberekről.

“Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna” – mondta Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet magas rangú tisztségviselője egy genfi sajtótájékoztatón. “Sőt, egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak” – tette hozzá. Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát.

Egyesek szerint a maszk hamis biztonságérzetet nyújt. Szerintük a maszk nem szűri ki a koronavírus méretű részecskéket, tehát nem védi a viselőjét a vírusfertőzés ellen, a fertőződés esélyét tudja csupán csökkenteni.

A maszkhordás hívei szerint viszont a maszkoknak az a legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania. A maszk közterületeken történő viselése szerintük mások viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására.

Egyben nincs vita a különböző álláspontot elfoglalók között: A felső légúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló, és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Interjú a magyar bringással, aki áttekert Dél-Amerikán és gyönyörő videót is készített róla

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal