Létrehozva: 2020.05.08.

A koronavírus fertőzés új, meglepő jelei

Egyre többször esik szó a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban eddig szokatlan, de viszonylag gyakori jellegzetességekről. Tényleg meglepőek.

Az Egészségügyi Világszervezet már korábban felsorolta a Covid-19 fertőzés leggyakoribb tüneteit: magas láz, fáradtság és hosszan tartó száraz köhögés. Emellett nátha, orrfolyás, torokfájás, orrdugulás, fájdalom, hasmenés, valamint az íz- és / vagy szaglásvesztés. Most ezek mellé újabb, meglehetősen különös tünetek is felsorakoztak.

„Koronavírus-lábujj”

Több országban a betegek különös lábujjkiütésről számoltak be, amelyek a formájukat illetően apró gyermekbordákra emlékeztetnek, sok esetben persze a vírus szokásos tüneteinek kíséretében. A tünetet angolul „Covid toe” -nak, azaz koronavírus-lábujjnak nevezték el. A kiütés vörös vagy lila színű lehet és a láb oldalán vagy talpán, de akár a kézfejen vagy az ujjakon is előfordulhat.

Az európai Journal of Pedeatric Dermatology szakfolyóirat már az az olasz gyermekek és serdülők körében előforduló koronavírus-ujj járványról számolt be. Az orvosok korábban ezeket a tüneteket nem figyelték meg.

Kötőhártya-gyulladás / rózsaszín szem

A kötőhártya-gyulladás eddig ritka tünet volt a koronavírus fertőzöttek esetében, de a leírt esetek egyre csak szaporodnak. Az Egyesült Királyság Szemészeti Kollégiuma szerint:

„Elismert tény, hogy bármilyen felső légúti fertőzés másodlagos szövődményként vírusos kötőhártya-gyulladást eredményezhet, hasonló a helyzet a Covid-19-rel is. Nem valószínű azonban, hogy önmagában a kötőhártya-gyulladás automatikusan együtt járna a koronavírus megbetegedéssel, ha más tünetek, magas láz- vagy folyamatos köhögés nem fordul elő.”

A bőr elszíneződése

A múlt héten a British Journal of Dermatology-ban közzétett spanyol tanulmány megállapította, hogy a vizsgált 375 koronavírus-eset 6% -ában a testszövet vérellátás hiányában elszíneződött. A bőr foltos lett, és lila vagy piros elszíneződések voltak tapasztalhatók, általában csipkeszerű mintázatban. A tanulmány szerint ezek a tünetek jellemzően idős betegeknél jelentkeztek, akiknél a koronavírus fertőzés egyéb súlyos tüneteket is produkált.

Szédülés / fejfájás

A Kínában 214 koronavírus beteg tüneteinek elemzése alapján, a Jama Neurology nevű folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy egyharmaduk(36,4%) szenvedett neurológiai tünetekben, például szédültek vagy fájt a fejük.

Bizsergés / perzselő érzés

Egyes betegek bizsergésről, izzadásról vagy akár égő érzésről panaszkodtak. Dr. Waleed Javaid, a New York-i Mount Sinai kórház fertőzés-megelőző és -kezelő igazgatója elmondta, hogy valószínű, hogy mindez a beteg immunválaszával függhet össze. Azt mondta: „Ilyenkor az immunsejtjeink aktiválódnak, így sok vegyi anyag szabadul fel a testünkben, ezek okozhatnak bizsergést, perzselő érzést. Gyakran előfordul hasonló más betegségekkel kapcsolatban is. ”

Íz és szaglásvesztés

Orr-fül-gégészek márciusban számoltak be először arról, hogy a későbbi igazolt koronavírus-betegek gyakran fordulnak hozzájuk úgynevezett anosmiás tünetekkel. Ez lényegében a szaglás elvesztését jelenti, ami nemegyszer az ízlelési képesség csökkenésével is együtt jár.

„Noha a szagvesztést más vírusok okozhatják, úgy gondoljuk, hogy érdemes mindaddig a koronavírusra is gyanakodni, amíg a tesztek nem bizonyulnak negatívnak” – nyilatkozták az orvosok azt javasolva, hogy akik felfedezik magukon a szaglás és ízlelésvesztés tüneteit, a lehető leginkább különítsék el magukat és hívjanak orvost.

Német klinikai orvosok arról számoltak be, hogy három koronavírus beteg közül kettő panaszkodott a szaglással és az ízleléssel kapcsolatos problémákra.

 
Mi az a szaglásvesztés? Szaglásvesztés, szaglászavar a szagok, illatok érzetének zavarát jelenti. A szaglásvesztés fennállhat ideiglenesen vagy lehet tartós állapot. Az idősebb korba lépéssel párhuzamosan természetes bizonyos mértékű szaglásvesztés, azonban az összes többi esetben más okokra vezethető vissza. A koronavírus-járvány kezdete óta a szakemberek egyre többet tudnak meg a kórokozóról. A kezdetben közölt láz, száraz köhögés és légszomj mellett az elmúlt időszakban kiderült, hogy a hasmenés is lehet a koronavírus fertőzés tünete.

Aszaglásvesztés vagy más néven anozmia felnőttek esetén 40%-ban vírusfertőzést követően lép fel. Sokan tapasztaltuk is már, amikor egy náthával, megfázással járó betegséget követően átmenetileg rosszabbodik vagy meg is szűnik a szaglásunk: nem érezzük az illatokat, az ételek ízét. Felső légúti fertőzéseket 200-nál is többféle kórokozó kiválthat, ezért nem meglepő, hogy a koronavírus fertőzés esetén is felléphetnek ilyen tünetek. Már Dél-Korea, Kína és Olaszország területéről is érkeztek adatok azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus betegeknél szaglásvesztés, vagy csökkenés (hypozmia) következett be. Németországban háromból kettő betegnél jelentkeztek a tünetek. A brit fül-orr-gégészeket összefogó szakmai szervezet állásfoglalása szerint ezért ilyen esetben 7 napos elkülönítés javasolt. A szakemberek arra kérik az érintetteket, ha hirtelen fellépő szaglás és ízvesztést tapasztalnak akkor maradjanak otthon és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor maradjanak továbbra is otthonukban és telefonon értesítsék háziorvosukat!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

life.hu

Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye