POLITIK

A környező országokban már megjelent a vírus második hulláma

Szlovéniától Romániáig újra támad a koronavírus.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését – közölte Jelko Kacin kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. Ötven főig csak külön engedéllyel lehet rendezvényeket tartani.

Jelentősen, mintegy 114 esettel – az előző napinál 51-gyel többel – nőtt a koronavírusos megbetegedések napi esetszáma Kijevben, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon. A járvány kezdete óta az ukrán fővárosban 5779 esetet regisztráltak. Felgyógyult 1900 fő, meghalt 119 beteg. A fertőzöttek számának legnagyobb mértékű növekedését június 26-án jegyezték fel, amikor egy nap alatt 1109 esetet vettek nyilvántartásba.

Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra – jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és aki ezekből az országokból érkezik, annak 14 napra karanténba kell vonulnia.

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított fertőzöttek száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött, 555 újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba az utóbbi napon. A betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt.
Rekordmértékben növekedett a fertőzöttek száma Bulgáriában is, ahol a helyi egészségügyi hatóságok szerdai adatai szerint egy nap alatt 188 esetet regisztráltak, 14-gyel többet, mint egy nappal korábban.

Két fertőzöttet találtak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában

A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a táborban azonnal elkülönítették, írta közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontakt kutatást a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborozóinál. A tábor 250 fő részvételével zajlott, ahol eddig két fertőzöttet, egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárt azonosítottak, őket a Szent László Kórházba szállították. A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a táborban azonnal elkülönítették, a délvidékieket (20 fő) busszal hazaszállították, és ott a saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket, 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, otthoni megfigyelést előírva számukra. Azon további táborozókat és személyzetet, akiknél felmerül a szoros kontaktus a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, akkor megtörténjen a fertőzésgyanúsak elkülönítése.

Többen hazautaztak megfigyelésre a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborából, mert egy magyar és egy szerb koronavírus-fertőzött táborozóval érintkeztek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a 250 résztvevős táborban két koronavírusos beteget azonosítottak, őket a budapesti Szent László kórházba szállították.A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást. A fertőzöttekkel szorosan érintkezőket elkülönítették, majd húsz délvidékit busszal hazaszállítottak, 27 magyarnak pedig otthoni megfigyelést írtak elő. Azon további táborozókat és a személyzet tagjai közül azokat, akiknél felmerül a szoros kontaktus a fertőzöttekkel, szintén otthonukban figyelik meg – olvasható a közleményben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?